Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

82-årig journalist anklagades för dödshot – får rätt

Publicerad: 14 april 2014, 14:29

En 82-årig utländsk journalist stängdes av från Utrikesdepartementets presslokaler för att ha uppträtt hotfullt. Justitieombudsmannen anser att avstängningen kan uppfattas som "portförbud", vilket strider mot grundlagen.


Mannen stängdes av efter att ha skickat ett "ohyfsat" mejl till pressrummets chef Claes Jernaeus, som uppfattade mejlet som ett dödshot. Enligt journalisten själv var det ett resultat av de trakasserier och falska anklagelser han utsatts för under tio års tid.  

Han ska också ha uppfört sig störande upprepande gånger i pressrummet.  

Men det är inte bara pressrummet han nekats tillträde till, utan alla departementets lokaler.

Journalisten har begärt få besked om vad han utgör för typ av säkerhetsrisk, vilket han inte fått. Men uppger själv i anmälan att han har hälsoproblem och därmed inte utgör något hot.

Utrikesdepartementet menar att det inte är en rättighet för utländska journalister att få vistas i pressrummet – för det krävs särskild ackreditering. De motiverar avstängningen med att ordning måste upprätthållas i lokalerna.

Justitieombudsmannen anser att Utrikesdepartementet inte närmare redogjort för varför man nekat journalisten tillträde till lokalerna. Dessutom menar hon att beslutet kan uppfattas som "portförbud" eftersom journalisten också nekats tillträde till departementets övriga lokaler, vilket strider mot grundlagen.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.