Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Absurt att det fått såna proportioner i Österrike”

Publicerad: 19 augusti 2014, 11:23

Ronnie Sandahl blev hatobjekt i Österrike.

Aftonbladets publisher Jan Helin bad fotbollsklubben Red Bull Salzburg om ursäkt efter Ronnie Sandahls krönika som retade upp Österrike. – Det är helt ok. Som jag förstått saken har Janne bett klubben om ursäkt för hur de två första raderna har mottagits av vissa österrikare, inte för hela kolumnen, säger Ronnie Sandahl till Resumé.


"Österrike har inte bara skänkt oss Josef Fritzl och Adolf Hitler. Där finns också Red Bull Salzburg, vår tids mest "hatade fotbollsklubb", skrev Ronnie Sandahl i en Aftonbladet-krönika som retade upp Österrike.

Efter protester bad Aftonbladets chefredaktör Jan Helin klubben om ursäkt. Det meddelades på Red Bull Salzburgs presskonferens i går inför mötet med Malmö FF i Champions Leagues sista kvalomgång.

Ronnie Sandahl tycker att österrikarna har missförstått artikeln, men han medger att han "kanske var önödigt raljant".

– Själv har jag hela tiden sagt att de första meningarna kanske var onödigt raljanta. Däremot ser jag inga skäl att be om ursäkt för krönikans huvudsakliga innebörd, vilket är kritiken mot fotbollsägare som Red Bull eller Pete Winkelman i MK Dons, säger Ronnie Sandahl.

Borde inte Helin som chef backa upp dig i stället?
– Jag ser inget riktigt motsatsförhållande mellan att han ber österrikare om ursäkt för att de blivit kränkta över ordval i min kolumn och att han backar upp mig som kolumnist. Han säger ju inte att kolumnen som helhet inte skulle ha publicerats. Och jag vet att jag har hans backning, det är inget jag tvivlar på.

Har du och Jan talat om detta? Vad sa ni då till varandra?
– Absolut, vi snackade häromdan. Mest om annat i och för sig. Men också lite om Österrike. Vi konstaterade båda att texten ansågs tämligen okontroversiell i Sverige medan den av vissa uppfattades som kränkande i Österrike. Det är i sig ganska intressant ur ett samhälleligt perspektiv, dels hur man ser på nationalism i de båda länderna, dels hur man ser på supporterkultur. Min upplevelse är att Sverige och Österrike skiljer sig rätt mycket åt vad gäller dessa båda punkter.

Hur har du upplevt reaktionerna?
– Det har varit lite absurt att det fått såna proportioner i Österrike. Men samtidigt har jag skrivit i Aftonbladet i snart tolv år. Då vet man att det blåser emellanåt. Ibland blir man hyllad, ibland är man byidiot och ibland råkar man reta upp halva Österrike. Det kommer med jobbet.

Resumé har sökt Jan Helin för en kommentar.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.