Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

"Adaktusson är ute och cyklar"

Publicerad: 27 februari 2008, 11:03

Lars Adaktusson kritiserar TV4 Nyheternas biträdande nyhetschef Jonas Gummesson för att han hjälper kanalen i det kommande tryckfrihetsmålet mellan TV4 och Erica Lejonroos. Men Gummesson slår ifrån sig kritiken: – Lars Adaktusson är ute och cyklar.


Lars Adaktusson. Foto: Lisa Åberg

I en krönika i Svenska Dagbladet riktar Lars Adaktusson kritik mot Jonas Gummesson, som är biträdande nyhetschef på TV4 Nyheterna. Gummesson assisterar TV4:s advokat Bengt Söderström i det kommande tryckfrihetsmålet mellan TV4 och tidigare Sundbybergspolitikern Erica Lejonroos.

”Inför det tryckfrihetsmål som nu stundar används redaktionella resurser för att gräva fram uppgifter som ska stärka företagets position och påverka den rättsliga prövningen” skriver Adaktusson och hänvisar till ett brev som Jonas Gummesson skickat till Kriminellas revansch i samhället, Kris, där Lejonroos var anställd.

Adaktusson fortsätter:
”Att journalisten och advokatbiträdet Gummesson ändå skickas ut för att fixa fram uppgifter som kan användas mot Erica Lejonroos är anmärkningsvärt. I samband med avslöjandena om TV4-medarbetaren Trond Sefastsson tog kanalens ledning starkt avstånd från sammanblandning av journalistik och juridik.”

Jonas Gummesson.

Jonas Gummesson avfärdar Adaktussons kritik:
– Jag tycker att han är ute och cyklar. Han gör någon poäng av att jag hjälper vår advokat och på det sättet är misstänkliggjord. Han, och alla som sysslat med förtalsmål och tryckfrihetsmål, vet att när en redaktion har ett sådant ärende att hantera så tar man till de resurser man har. Det är vanligt att man använder sig av journalister för att förbereda tryckfrihetsmål, säger han till Resume.se.

– Lars Adaktusson vet det och därför är han ute och cyklar. Jämförelsen med Trond är helt irrelevant. Det här är en fråga som rör TV4:s verksamhet. Det som Trond sysslade med var en egen juridisk verksamhet.

Det lutar åt att det blir ett tryckfrihetsmål – ska ni inte rapportera om det?

– Jo, absolut, om vi finner att det är något som platsar i nyhetsrapporteringen.

Men kan det inte bli ett problem om du samtidigt hjälper TV4?

– Nej, det tror jag verkligen inte. Då skickar vi ner en reporter som får rapportera vad som sägs och kommer fram i samband med förhandlingarna i tingsrätten.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.