Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Adaktusson: ”Grovt kränkande uppgifter”

Publicerad: 22 maj 2014, 13:06

Lars Adaktusson.

Lars Adaktussons EU-valskampanj, ”Skicka en granskande journalist till Bryssel”, sågas jäms med fotknölarna av Dan Josefsson. Han anklagar den tidigare programledaren för Agenda för att aldrig ha varit en granskande journalist. Först vägrade Adaktusson att bli intervjuad – men i ett brev till Resumé slår han nu i stället tillbaka mot kritiken.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaAftonbladetLars Adaktusson#baramänniskaDan Josefsson

”Du och jag har aldrig jobbat ihop, aldrig suttit ned tillsammans,  aldrig i någon djupare mening diskuterat journalistik. I spalterna och i  olika debattsammanhang har det dock framgått att du starkt ogillar de  värderingar som varit vägledande för mig under mina 30 år i  journalistiken.”

Det skriver Lars Adaktusson i sitt brev angående Dan  Josefssons artikel i Aftonbladet den 21 maj med rubriken ”Bluff på  agendan”.

Bakgrunden är att Lars Adaktussons står som förstanamn på KD:s lista för valet till Europaparlamentet – valet sker i helgen.

Den tidigare programledaren för Agenda använder bland annat budskapet ”skicka en granskande journalist till Bryssel”.

Dan  Josefsson menar att Lars Adaktusson aldrig har varit någon grävande  journalist, utan att han snarare har medverkat till att motarbeta detta.

Han tar bland annat upp att Lars Adaktusson  kritiserade Uppdrag Granskning-profilen Janne Josefsson för hans metoder  med dold kamera i samband med det välkända valstugereportaget.

”Det  är helt i sin ordning; om man som jag kritiserat delar av den egna  yrkeskåren är det naturligt att de som känner sig träffade slår  tillbaka. Det som gör mig konfunderad när jag läser din artikel om mig  och Kristdemokraternas valkampanj (AB 2014-05-21) är således inte de  hårda omdömena om mig som person, utan det undermåliga underlag på vilka  omdömena bygger.”, skriver Lars Adaktusson i sitt brev.

Han menar att den bristande faktakontroll som Dan Josefsson anklagar honom för får Dan Josefssons egen text att ”dräneras på trovärdighet.

”Tvärtemot  vad du påstår har jag aldrig hävdat att Dawit Isaak är död, tvärtemot  vad du påstår har jag aldrig kallat Hannes Råstam för lögnare, tvärtemot  vad du påstår har ansvarsutkrävande alltid varit utgångspunkten i de  sammanhang där jag intervjuat beslutsfattare.”, skriver Lars Adaktusson.

Han  tycker också att Dan Josefsson ger honom vatten på sin kvarn angående  hur grävande journalister tar på sig rollen att döma människor.

”I  det karaktärsmord som du nu utför antyds att jag lider av homofobi, det  är en allvarlig anklagelse. Än mer allvarligt blir det när du som enda  stöd för ditt påstående hänvisar till en tolv år gammal artikel där en  reporter skriver att han ”hör röster i TV-huset” om att jag är  homokritisk.”

Lars Adaktusson passar även på att ge Dan Josefsson en lektion i förtalsfrågor.
”Att  på grundval av lösa rykten sprida grovt kränkande uppgifter strider mot  mediebranschens yrkesetiska riktlinjer, i vissa fall kan det också vara  brottsligt. Att sprida uppgifter enbart i syfte att skapa missaktning  av en person kallas för förtal.”

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.