Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Adelsohn Liljeroth kritiseras av KU

Publicerad: 31 maj 2011, 12:31

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kritiseras för grundlagsbrott på två punkter av Konstitutionsutskottet. Den ena av dessa är att regeringen infört förhandsprövning av nya programtjänster i public service. Det skriver Riksdag och Departement idag.


Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn Liljeroth

Lena Adelsohn Liljeroth Foto:Pawel Flato

Kulturministern kritiseras av KU efter att de rödgröna gjort gemensam sak med Sverigedemokraterna, skriver Riksdag och Departement.

Den första punkten gäller regeringens införande av förhandsprövning av nya programtjänster i public service. Anmälaren, Wiwi-Anne Johansson (V), anser att Lena Adelsohn Liljeroths agerande bruter mot Yttrandefrihetslagen och är en inskränkning av public service oberoende.

Den andra anmälan kommer från Berit Högman (S). Hon menar att Lena Adelsohn Liljeroth gjort sig skyldig till ministerstyre av Svenska filminstitutet samt agerat i strid med Yttrandefrihetslagen när hon skrivit brev som riktar kritik mot Filminstitutets tf VD Bengt Toll.

Riksdag och Departement skriver att det var ett oenigt KU som beslutat att kritisera Lena Adelsohn Lijeroth på båda punkterna.

– Konstitutionsutskottet underkänner i praktiken regeringens beslut om förhandsprövning av nya tjänster i Sveriges Radio och Sveriges Television. Det bekräftar fullt ut vår kritik mot förhandsprövningen. Men samtidigt blir en redan oklar reglering av vår yttrande- och utvecklingsfrihet ännu oklarare, säger Sveriges Radios Mats Svegfors och Cilla Benkö med anledning av konstitutionsutskottets granskningsbetänkande.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn Liljeroth

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.