Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Advokat misstänker: Flinck lurar staten

Publicerad: 21 oktober 2010, 06:46

– Det här känns inte seriöst!
Det säger Thomas Ehrner, advokat på Setterwalls Advokatbyrå AB, konkursförvaltare åt medieentreprenören Richard Flincks senaste bolag som gått i konkurs.
Konkursförvaltaren vägrar godkänna ett lönegarantibelopp på 272 832 kronor till Richard Flincks samarbetspartner Steffan Palm.


Ämnen i artikeln:

Richard Flinck

Thomas Ehrner är kritisk till hur Richard Flinck sköter sin verksamhet och misstänker att Flinck systematiskt låtit staten betala ut personallöner vid konkurser via den lagstadgade lönegarantin.

Genom att kontakta en bokföringsfirma som anlitats av Flinck för fakturaarbeten, och som nu har slutat, fick konkursförvaltaren veta att Flincks bolag, innan det gick i konkurs i september, under en kortare tid fått intäkter på cirka 2,2 miljoner kronor.
– Trots det har inte företaget kunnat betala ut några löner utan fortsatt anställa medarbetare med hög lön.

Thomas Ehrner har försökt att få kontakt med Flinck för att få svar på vad pengarna använts till, bett att få se verifikationer på kontorshyra och personallöner. Utan resultat. Någon bokföring finns inte.

Thomas Ehrner har via länsstyrelsen i Stockholm län fått veta att fem personer som arbetat med Flinck har levt på lönegarantipengar de senaste åren.
– Jag får en känsla av att han låter staten betala lönekostnaderna.

Vid en konkurs fick 18 anställda lönegaranti utbetald av staten, totalbelopp 1 682 649 kronor. Vid en annan konkurs fick 20 personer ut lönegaranti, totalbelopp 2 008 842 kronor.

Den 11 oktober fick Steffan Palm avslag på en begärd lönegaranti på totalt 272 832 kronor. Konkursförvaltaren tyckte att måttet var rågat.

– Jag ser ett mönster i det här.

På bolagets skattekonto framgår att bolaget endast redovisat arbetsgivaravgifter för en anställd med en lönebidragsanställning via arbetsförmedlingen.

Han misstänker att en bolagsman som företrätt Flincks bolag är en så kallad "målvakt".
Bolagsmannen har förvärvat aktierna i konkursbolaget under våren 2010 men han minns inte vem han köpte aktierna av eller hur mycket han har betalat för dem. Han undviker möten med konkursförvaltaren och besvarar inte frågor via mejl.

– Han hänvisar bara till Richard Flinck.

Steffan Palm
har överklagat konkursförvaltarens beslut till Stockholms tingsrätt och menar att han enligt lag har rätt till lönegaranti.

– Avsikten var att min lön skulle betalas via bolagets verksamhet samt eventuellt via det riskkapital bolaget hade mycket stora förhoppningar på att få in genom det arbetet jag och flera i firman skulle genomföra, skriver han i ansökan.

Steffan Palm drev tidigare öresauktionssajten Bid1234 som gick i konkurs 2009 med obetalda skulder till bland andra Barncancerfonden och PR-företaget Mafioso.

Richard Flinck har inte heller denna gång gått att nå för en kommentar.

Läs mer om honom här och här samt här. 

Lilian Andersson

Fakta

Enligt lönegarantibeslutet som gäller Steffan Palm, och som förklarar varför konkursförvaltaren gett avslag på lönegaranti denna gång, har Steffan Palm under tidsperioden 2009-02-19-2009-07-11 fått en lönegaranti med maxibeloppet 171 200 kronor då företaget Sälj&Affärsutveckling gick i konkurs. Steffan Palm har haft flera ledande ställningar i Flincks bolag.
Under perioden 2010-04-01-2010-07-24 fick han en lönegaranti utbetald på maximibeloppet 169 000 kronor då företaget Sales Unlimited Sales Works in Sweden gick i konkurs. Bolag som ägts och drivits av Richard Flinck.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Richard Flinck

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.