Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Affären påverkar inte DN”

Publicerad: 13 maj 2015, 09:43

Gunilla Herlitz.

Foto: Andreas Elgstrand.

DN:s huvudkonkurrent SvD får med stor sannolikhet en ny huvudägare i Mittmedia. Men Gunilla Herlitz ser inga stora effekter för Bonniers huvudstadstidning. Samtidigt utesluter hon inte en försäljning av Sydsvenskan/HD på sikt.


Ämnen i artikeln:

MittMediaGunilla HerlitzSvDSchibsted

Igår slog nyheten om Mittmedias och Schibsteds sammanslagning ned som en bomb i Mediesverige. DN:s vd Gunilla Herlitz, som också ansvarar för affärsområdet Bonnier News, tycker att affären är helt logisk givet hur läget ser ut för den tryckta tidningen. Men samtidigt ser hon ett antal utmaningar för den nya tidningskoncernen.
Thomas Peterssohn och Mittmedia försöker göra det som Stampen och Tomas Brunegård ville göra – att skapa en stor dagstidningskoncern. Det finns en logik i det. Men Stampen hade en gång i tiden massor med pengar. Det är klenare med den varan hos Mittmedia, säger hon

– Det är ingen hemlighet att Schibsted vill bli av med SvD. Därför känns det här naturligt.  Samtidigt tar Schibsted nu på sig ansvaret för väldigt många lokaltidningar, där den huvudsakliga intäktskällan är print. Dessutom lever de i stor utsträckning på presstöd, vilket gör att de blir väldigt beroende av politiska beslut framåt.

Hur påverkar affären DN?
– Det finns inga naturliga samarbeten mellan Mittmedias tidningar och SvD. Varken bland läsare eller på annonssidan. Så nej, det påverkar inte DN.

Vad är nu Bonniers plan med Sydsvenskan/HD?
– Det har inte ens gått ett år sedan den sammanslagningen skedde. Planen är att skapa två starka tidningar i västra Skåne, och det har varit fullt fokus på att slå ihop de båda tidningarna till en organisation.

Men vi har källor som säger att Bonniers plan är att sälja när sammanslagningen är klar?
– Det finns inga sådana planer i dag. Men man måste titta på den långsiktiga framtiden för Sydsvenskan/HD. Ska det vara ett fristående bolag, eller kan man se en tillhörighet någon annanstans? Det vet inte jag – det är möjligt. Men vi har inte tagit något sådant beslut.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.