Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Affärsvärlden gör en pudel

Publicerad: 2 april 2012, 08:37

Affärsvärlden med chefredaktör Jon Åsberg tvingas göra avbön kring ledare.

Foto: Pressbild.

Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg kom med grova anklagelser mot läkemedelsbolaget Oasmias ledning i en ledare i februari förra året. Ledningen har stämt Affärsvärlden för grovt förtal. Affärsvärlden ber nu om ursäkt efter en "djupare faktagenomgång."


Ämnen i artikeln:

Jon ÅsbergAffärsvärlden

Oasmias ledning har antingen matat marknaden med osanningar i åratal eller, "troligen och värre, så har de snuvat en död forskares arvingar på 200 miljoner."

Så lät det i Affärsvärldens ledare den 2 februari 2011.

Anklagelserna förstärktes också både på tidningens framsida och i en längre artikel signerad Calle Froste.

Reaktionen från Oasmia lät inte vänta på sig.

Oasmias vd, Julian Aleksov, och dess tidigare ordförande, Bo Cederstrand, stämde tidningen för grovt förtal den 30 september förra året.

Affärsvärlden har därefter genomfört en "djupare faktagenomgång och kommit fram till att det inte finns något stöd för de slutsatser man dragit, och för detta ber man om ursäkt."

Bo Cederstrand uppger att man är lättad över att Affärsvärlden nu går ut och tar tillbaka dessa "grundlösa anklagelser", men han vill ändå lägga in en brasklapp:

– Dock är det inte lätt att acceptera en ursäkt eftersom det aldrig går att kompensera de affärsmässiga och personliga skador som denna publicitet har förorsakat, säger Bo Cederstrand i en kommentar.

DN:s förre chefredaktör, Arne Ruth, har också kopplats in som som expert. Han säger i ett utlåtande:

"Med tanke på en väl etablerad praxis hos PO och PON om faktakontroll, partsredovisning och oskuldspresumtion råder det för mig ingen tvekan om att Affärsvärldens beskyllningar mot Julian Aleksov och Bo Cederstrand skulle ha blivit fällda om de hade prövats av någon av dessa instanser."

Julian Aleksov och Bo Cederstrand har även kopplat in advokaten Percy Bratt.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Jon ÅsbergAffärsvärlden

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.