Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Affärsvärlden om att lansera en fond: ”Vi skapar mediehistoria”

Publicerad: 21 januari 2016, 15:10

Jon Åsberg, chefredaktör på Affärsvärlden.

Foto: Pressbild.

Att rekommendera aktier att köpa och sälja är en sak. Att vara med och driva fond en annan. Affärsvärlden har hittat ett sätt att hålla balansgången.


Ämnen i artikeln:

Jon ÅsbergAffärsvärlden

Affärsvärlden har genom åren varit framgångsrika med sina köp- och säljrekommendationer av aktier. De har också drivit en fiktiv portfölj som slagit börsen varje år sedan 2008.

Men i fjol fick börsredaktören Johan Högberg en idé: att skapa en Affärsvärldenfond där läsarna på ett enkelt sätt kan ta del av tidningens investeringsfilosofi. En marknadsundersökning bland prenumeranterna visade att det fanns ett stort intresse kring att investera.
– Vi har ingen förvaltningskompetens. Vi är ett medieföretag. En förutsättning var att vi kunde hitta någon som delar vår filosofi, och det lyckades vi med, säger chefredaktören Jon Åsberg.

Valet föll på Lundmark & Co Fondförvaltning och förvaltaren Håkan Lundmark. Han kommer att sköta Affärsvärldenfonden och ansvara för de placeringar som görs. Tidningens börsredaktion kommer att ingå i ett placeringsråd som träffas varje månad och diskuterar tänkbara investeringsobjekt.
– En viktig pusselbit är att vi inte förvaltar fonden själva. Vi ska använda vår kompetens i första hand gentemot läsarna och ha en bra börskoll. Därefter kan vi använda "spillvärmen" och kanalisera den genom placeringsrådet, säger Jon Åsberg.

Att en tidning startar en fond är unikt, menar han.
– Jag tror att vi skapar mediehistoria i Sverige, och kanske också i världen. Dessutom skapar vi fondhistoria.

I den egna tidningen resonerar Affärsvärlden ingående kring den eventuella problematiken med den journalistiska trovärdigheten. Ett potentiellt problem vore i fall Affärsvärlden rekommenderade aktier som fonden tidigare har köpt för att på så vis öka värdet. Men för att det inte ska ske kommer placeringsrådet bara att avhandla bolag som redan analyserats av redaktionen, eller som är på deras radar. I slutändan är det också förvaltaren Håkan Lundberg som sköter själva placeringarna.
– Han får aldrig vår syn på bolag före läsarna. Sedan spelar kortsiktiga kursrörelser efter köprekommendationer mindre roll eftersom vi investerar på 3-5 års sikt. Det är snarast en "buy and hold-strategi".

Hur ser intäktsmodellen ut?
– Det är en klassisk fondavgift som tas ut. Den ligger på 1,4 procent som går till fondbolaget. De har konstandstäckning för att drifta fonden och det som blir över har vi en intäktssplit på. Men jag går inte in på detaljerna kring hur den ser ut.

Vad har ni för prognos?
– Fonden behöver bli rimligt stor för att ge någon betydande resultatpåverkan för oss. Å andra sidan är den ingen stor risk för oss. Nedsidan är begränsad, liksom uppsidan till en början. Men om fonden går bra kommer många att vilja spara i den, och blir den stor kommer vi att tjäna en slant.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Jon ÅsbergAffärsvärlden

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.