tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet backar kring sin lobbygranskning

Publicerad: 7 maj 2013, 09:48

Resumé har i omgångar berättat hur Årets Lobbyist 2011 Mats Eriksson har gått i taket över att Westander tagit åt sig äran för sänkningen av restaurangmomsen. Resumé kunde igår avslöja detaljer från ljudfilen av intervjun mellan Aftonbladets reporter Erik Wiman och Westanders konsult Mikael Persson. Aftonbladets nyhetschef Hans Österman tvingas nu backa.

Ämnen i artikeln:

Mats ErikssonÅrets lobbyistAftonbladetWestander

KB

Karl-Johan Byttner


Den före detta cateringföretagaren tillika Årets Lobbyst 2011, Mats  Eriksson, har i omgångar varit kritisk till en Aftonbladet-artikel med  rubriken Lobbyfirman – Vi drev igenom momsen.  

Aftonbladet-reportrarna  Erik Wiman och Richard Aschberg intervjuer Westander-konsulten Mikael  Persson om hur kunderna kan få hjälp med att driva igenom en ny lag.  

Mats Eriksson var tydlig med att det här var helt fel.:
”Jag  satte verkligen kaffet i vrångstrupen igår. Det här har helt och hållet  skett på gräsrotsnivå så att det bara dånar om det”, sade Mats  Eriksson då Resumé talade med honom om artikeln.

Hans kritik vändes  senare mot Aftonbladet efter att ljudfilen med intervjun mellan Erik  Wiman och Mikael Persson gett en annan bild av vad som hade sagts.

Här  framgick bland annat att Mikael Persson var mycket tydlig med att det  inte var Westander själva som drev igenom momssänkningen:
– Man kan  inte säga att det var vi som fick igenom den, utan det var dem (SHR) som  fick igenom den, sade Mikael Persson till Aftonbladet-reportern.

Aftonbladets nyhetschef Hans Österman ger nu sin bild av händelseförloppet. Så här skriver han:
”Inom  ramen för sin granskning av politiska lobbyister ställde våra reportrar  en öppen fråga till Westanders pr-konsult Mikael Persson om deras  kunder kan få hjälp att driva igenom en ny lag. Persson svarade då ja.  När våra reportrar sedan frågade om han kunde ge något exempel på en lag  där Westander varit med och påverkat tog Persson själv upp  restaurangmomsen. Han är ordagrant citerad och som du själv skriver  finns intervjun på band.”

Han påpekar att Aftonbladets syfte var att granska hur det politiska lobbyarbetet fungerar:
”Vi  har aldrig velat ifrågasätta Mats Erikssons lobbyarbete i denna fråga –  tvärtom har vi efter kontakt med Eriksson tydliggjort hans roll i en  uppdaterad version av artikeln.”

Hans Östergren har också valt att  byta ut rubriken från Lobbyfirman – vi drev igenom nya momsen till  Lobbyfirman vi var med och drev igenom nya momsen:
”Däremot kan  rubriken leda till den felaktiga slutsatsen att Westander agerande på  egen hand när det Mikael Persson de fakto bekräftar i texten är att de  var delaktiga i lobbyarbetet för sänkt moms. Därför är rubriken nu  ändrad.”, skriver han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev