Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Aftonbladet bet i det sura äpplet”

Publicerad: 26 oktober 2009, 14:25

Efter Expressens totaldominans med Guillou-avslöjandet lyfter chefredaktören Thomas Mattsson fram sin grävgrupp – och hyllar Aftonbladet. – De bet i det sura äpplet och gick i gång på storyn. Så vill jag att också Expressen ska agera i motsvarande fall, säger Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouMicke ÖlanderThomas MattssonExpressen

Thomas Mattsson. Foto: Björn Elgstrand.

Väl planerat, väl paketerat.

Expressens grävgrupp hade under en tid  jobbat fram avslöjandet om Guillous KGB-kontakter och lördagen, då många är lediga och har tid att köpa och läsa tidningen, var en utmärkt dag för publicering av scoopet.

Resume.se kan avslöja att Expressen även planerade en fejkupplaga, traditionellt kallad kyrkupplaga, för att blåsa ärkerivalen Aftonbladet på lördagsmorgonen. Men av produktionsorsaker rann det ut i sanden.

Expressen-tidningarna gick dock åt snabbt hos återförsäljarna. Men Thomas Mattsson vill inte nämna några siffror.

– En klassisk nyhet som reportern Micke Ölander och Expressens grävgrupp arbetat med. Vi sålde fler tidningar, men jag vill på grund av konkurrensläget och Aftonbladets abonnemangsexemplar vill jag inte precisera mig om upplagan. Gapet har minskat 14 av 15 månader, men det viktiga är inte att det minskar månad 16 eller 17 eller 18 utan att vi successivt gör en bättre tidning med såna här egna nyheter och utmanar dem ordentligt om några år, säger Thomas Mattsson till Resume.se.

Nyheten gav eko i hela Norden.

– Avslöjandet om Guillou fick bra genomslag i andra medier och jag tycker många redaktioner var generösa med credit, särskilt på lördagen. Aftonbladet gör hela åtta sidor i söndagstidningen och det visar hur proffsiga de är i Globen, de bet i det sura äpplet och gick igång på storyn – så vill jag att också Expressen ska agera i motsvarande fall. Min credit till Aftonbladet, kan man säga, säger Thomas Mattsson.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.