Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet bjöd på julstory – från i somras

Publicerad: 27 december 2017, 11:59

Aftobladet berättade om ett fall från i somras, utan att ange tidpunkt.

Foto: Skärmdump

Nyhetstorka på julafton? Det botade Aftonbladet genom att publicera en story från tidigare i år – utan att ange när det skedde.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetMediebranschen

På självaste julafton publicerade Aftonbladet en granskning av förlossningsvården i Sverige. Det bärande caset handlade om paret Jennifer och Emil Lindqvist som tvingades föda sitt barn i sjukhusets garage. Problemet? Händelsen skedde i augusti i år men det framgick inte i artikeln, vilket sajten Mediebruset har uppmärksammat.

Både SVT och Expressen berättade om den traumatiska förlossningen redan i början av november, men det framgick inte heller i Aftonbladets rapportering. Istället drog tidningen en parallell till Jesus födelse i ett stall.

Mediebruset påpekar även andra brister i storyn, som till exempel att paret bodde ungefär lika nära båda de utpekade sjukhusen.

Efter Aftonbladets artikel gjorde bland annat Omni en rewrite, vilken vinklades som en nyhetstext. Men efter Mediebrusets skärskådning av storyn har de gjort en tydlig uppdatering av artikeln.

Aftonbladet valde efter tre dagar att lägga till en passus i artikeln som förklarar att händelsen skedde i augusti. De har däremot inte lagt till någon rättelse eller förklarat sitt agerande.

Resumé har sökt nyhetschefen Michael Poromaa för en kommentar.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AftonbladetMediebranschen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.