Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet fälls för Aagårds tweet – tänker överklaga

Publicerad: 30 september 2015, 13:48

Aftonbladet bötfälls för Martin Aagårds tweets till artisten Richard Herrey. Men tidningen kräver att målet ska tas om. Deras svar till tingsrätten togs nämligen inte in, skriver Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

TwitterRichard HerreyAftonbladetMartin Aagård

I dag fälldes Aftonbladet i Stockholms tingsrätt för medarbetaren Martin Aagårds tweets till artisten Richard Herreys i somras. Där kallade Aagård honom för "din gamle rasist", vilket fick Richard Herrey att stämma hans arbetsgivare för förtal. Nu är tidningen skyldig att betala 30 000 kronor i skadestånd.

"Aftonbladet döms för Martin Aagårds uttalanden på twitter och får betala skadestånd till Richard Herrey" twittrar artisten själv i dag.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin har tidigare avfärdat anklagelserna eftersom han inte kan anses vara utgivare på Twitter. Men i domen har tingsrätten inte ens tagit hänsyn till tidningens ståndpunkter. Orsaken är att deras yttrande av oklar anledning inte har kommit med i målet – trots att den har skickats in, enligt Dagens Media.

Därför döms Aftonbladet i en så kallad tredskodom, vilket är en åtgärd som rätten kan ta till i fall en part inte svarar på en stämning eller aktivt väljer att inte medverka. Men eftersom tidningen i själva verket har skickat in ett svar på Herreys anklagelser kommer de kräva att målet ska tas om.
– Så kommer det att bli. Vi har begärt återvinning av det hela med hänvisning till att tingsrätten har gjort ett misstag, säger Aftonbladets ombud Thomas Olsson till Dagens Media.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.