Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet får rätt – Annie Lööf prickas av KU

Publicerad: 4 juni 2013, 12:06

Annie Lööf

Näringsdepartementets försökte minska effekten av Aftonbladets granskning genom att ge information till andra medier. Nu prickas näringsministern och centerledaren Annie Lööf på flera punkter av Konstititionsutskottet (KU).


Ämnen i artikeln:

Annie LööfAftonbladet

När Aftonbladet-reportern Richard Aschberg under förra sommaren granskade festnotorna på bland annat Näringsdepartementet begärde han ut en sammanställning av för intern representation.

Det tog tid att få ut handlingarna och innan kvällstidningen fick ut listan gick skickades den istället till Ekot och TT.

Många tolkade händelsen som att departementet försökte dämpa effekterna av Aftonbladets avslöjande genom att föregripa granskningen.

Näringsminister Annie Lööf förnekade dessa uppgifter i ett förhör med Konstitutionsutskottet (KU), men senare tvingades Centerledaren göra en pudel och blev kallad till ett nytt förhör med utskottet.

Under tisdagen offentliggjordes ett betänkande där KU fastslår att Annie Lööfs agerande mot Aftonbladet strider mot regeringsformen som säger att alla medborgare ska behandlas lika, det skriver Svenska Dagbladet.

Annie Lööf får också kritik av KU för att ha lämnat felaktiga uppgifter vid det första förhöret med utskottet. Där hon nekade att hennes stab inte föregripit Aftonbladets granskning genom att lämna handlingarna till TT och Ekot först.

Vidare kritiseras näringsministern av Konstitutionsutskottet för att hennes departement inte har något fungerande system för utlämnandet av allmänna handlingar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Annie LööfAftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.