Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet-journalister gripna i Marocko

Publicerad: 9 oktober 2015, 10:42

Staffan Lindberg och Niclas Hammarström intervjuade gatubarn.

Foto: Aftonbladet.

Aftonbladets Niclas Hammarström och Staffan Lindberg greps av polis i Marocko. Där var de på plats för att intervjua gatubarn. – Vi hotades av fängelsestraff om vi stannade kvar, säger journalisten Staffan Lindberg.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetNiclas Hammarström

Niclas Hammarström och Staffan Lindberg flög ner till Marocko förra torsdagen för att intervjua gatubarn. När de kom dit var de tydliga med att de var i landet som journalister.

– Jag och Niclas Hammarström befann oss nere i hamnen i Tanger. Jag intervjuade ett tioårigt gatubarn, som berättade hur han brukar försöka ta sig förbi avspärrningarna genom att krypa in under turistbussar innan de rullade ombord på färjan, medan Niclas tog bilder på honom. Då kom en polis fram till oss, som krävde att vi skulle följa med till en polisstation i närheten, säger Staffan Lindberg till Resumé.

Den första tanken som slog honom var att polisen hade fått för sig att de hade smygfotograferat dem eller något militärt i hamnen – vilket de inte hade.

– Det är otroligt viktigt att de här barnens berättelser kommer fram. Vi blev därför väldigt frustrerade när vi hindrades från att arbeta.

De vet fortfarande inte varför de greps.

– Kanske är det så att Tunisien inte vill svärta turistbilden av landet som ett exotiskt och spännande semestermål. Men en sak var märklig: under den timme vi satt på polisstationen fick vi flera frågor om Västsahara. Marocko är extremt irriterade på ryktena om att Sverige ska erkänna Västsahara. Tusentals människor har demonstrerat utanför den svenska ambassaden och ett Ikea-varuhus har stoppats.

Vad händer nu - är ni kvar i Marocko?
– Nej, vi var tvungna att lämna landet eftersom vi hotades av fängelsestraff om vi stannade kvar. Vi fortsatte att intervjua marockanska gatubarn ett par dagar i den spanska enklaven Ceuta. Nu är vi hemma, men vi fortsätter att bevaka frågan om gatubarnen, säger Staffan Lindberg.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.