Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet kritiseras för att ha intervjuat jihadister

Publicerad: 22 januari 2015, 07:04

En av artiklarna om svenska jihadister.

Foto: Skärmdump.

Aftonbladet får kritik för att ha intervjuat jihadister, The Sun backar om topless-sidan och Journalistförbundet stämmer Talentum. Läs fler nyheter i morgonsvepet.


”Att förtiga vore en ytterst tveksam publicistisk hållning”
Aftonbladet publicerade i går ett antal artiklar om svenskar som ansluter sig till IS. Där fanns bland annat bildmaterial med svenska jihadister i Syrien och svenska jihadister som säger sig vara villiga att dö för IS intervjuades. Samtidigt som artiklarna hyllats av vissa, har de hos andra väckt frågor kring om det är klokt att publicera artiklar där jihadister får uttala sig, eftersom det "kan inspirera snarare än att avskräcka".

– Det är en viktig och svår fråga. Min bedömning är att det är viktigt att så nära som möjligt skildra detta och berätta att detta är en verklighet i Sverige. Vi har gjort samma sak med nazister vid flera tillfällen. Vi är oerhört restriktiva med att publicera de här extremisternas material som syftar till att rekrytera fler. Samtidigt är det viktigt att visa hur det går till. Det är en svår balansgång. Men alternativet skulle vara att förtiga detta, det tycker jag vore en ytterst tvivelaktig publicistisk hållning, skrev Aftonbladets publisher Jan Helin i en chatt med läsarna på kvällstidningens sajt i går.

The Sun backar om topless-sidan
Häromdagen spreds nyheten att The Sun skrotar sin klassiska Page 3 - sidan som blivit känd för att modeller poserar utan tröja. Då var beskedet att den sista topless-modellen kördes ut i fredags. Men nyheten visade sig i dag vara falsk, när sidan tre åter igen pryddes av en barbröstad ung dam tillsammans med rubriken "förtydliganden och korrigeringar". Enligt uppgifter ska sidan ha återinförts efter påtryckningar "från en person med mycket inflytande över tidningen", skriver TT. Om den personen är tidningsägaren Rupert Murdoch är oklart.

Journalistförbundet stämmer Talentum
Konflikten på Talentum fortsätter och fackförbundet stämmer nu mediehuset i Arbetsdomstolen. Stämningen gäller brott mot förhandlingsskyldigheten i Medbestämmandelagen, MBL, och brott mot utvecklingsavtalets regler och rätten att anlita en arbetstagarkonsult. Det skriver Journalisten.

Hans Mosesson avtackas efter åren som ICA-Stig
I går kväll hölls en fest för Hans Mosesson som nu lämnar ICA-såpan efter 14 år i rutan. Firandet hölls på KB i Stockholm och flera av seriens nuvarande och tidigare skådespelare var på plats.
– Jag tror att folk gillar mig, säger Mosesson till Expressen.

Efter världssuccén: snipp- och snoppsången översätts
SVT:s omtalade låt "Snoppen och snippan" kommer snart i en engelsk version. Det blir också en dansremix. Videon har fått fyra miljoner visningar på Youtube hittills, har omskrivits i internationella medier och mötts av både ris och ros.

Selfiepinnen förbjuds på konserter
Selfiepinnen, som tipppades bli årets julklapp i fjol, förbjuds nu på flera brittiska konserter av säkerhetsskäl. Live Nation och Luger är några som anammat förbudet mot fotohjälpredan.

Ola Rapace får storroll i fransk serie
"Section Zero" heter serien som Ola Rapace kommer att spela en av huvudrollerna i. Serien ska göras i åtta delar och handlar om ett Europa 2024 då världen är i händerna på multinationella bolag. I och med huvudrollen fortsätter Rapace på den franska banan, efter att precis ha avslutat inspelningen av filmen Arès, skriver TT.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.