Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet-krönikören får Österrike att se rött

Publicerad: 14 augusti 2014, 12:56

Ronnie Sandahls krönika från i tisdags väcker starka reaktioner i Österrike

Ronnie Sandahls krönika om den österrikiska fotbollsklubben Red Bull Salzburg har inte bara blivit en delningsraket för Aftonbladet. Nu fördömer landets fotbollsförbundsordförande krönikan och kallar den för ett exempel på "oansvarig och tanklös journalistik". – Jag kanske var önödigt raljant, säger Ronnie Sandahl till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Red BullAftonbladetRonnie Sandahl

Nästa vecka möter Malmö FF österrikiska Red Bull Salzburg i sista kvalomgången till Champions League. Inför matchen passade Aftonbladets krönikör Ronnie Sandahl på att skriva om laget tisdagens krönika. Här tar han utgångspunkt i klubbens förvandling när Red Bull gick in och köpte Austria Wien och bytte ut lagets färger och klubbmärke till supportrarnas ilska.

Men det är inte det som fått uppmärksamhet i Österrike utan de inledande meningarna.

"Österrike har inte bara skänkt oss Josef Fritzl och Adolf Hitler. Där finns också Red Bull Salzburg, vår tids mest "hatade fotbollsklubb", skrev Ronnie Sandahl i krönikan.

Flera österrikiska medier har rapporterat om texten och nu har ordföranden för landets fotbollsförbund fördömt krönikan i ett officiellt uttalande.   Så här säger Leopold Windtner till fotbollsförbundets hemsida.

"Denna förkastar och fördömer jag starkt. Sådana jämförelser har ingen plats i idrotten och är även riktad mot hela Österrike som nation"

...  "Detta är ett slående exempel på vad en oansvarig och tanklös journalistik kan göra"  

Ronnie Sandahl anser själv att österrikarna har missförstått artikeln.

– Det är två lösryckta meningar som rycks ur sin kontext och krönikan har översatts i Google Translate. När jag har tagit del av österrikiska medier som skrivit om min krönika blir tolkningarna bara värre och värre. Det blir som viskningsleken. Krönikan handlar om något större än en ironisk formulering om Hitler och Fritzl. Det handlar om ett multinationellt företag som köpt upp ett fotbollslag och raderat ut dess historia. Det är en debatt som jag hoppas väcka.

– Malmö FF vägrar att sälja Red Bull i samband med matchen. Det här är en omständighet som det österrikiska fotbollsförbundet vägrar att ta upp och jag tror det är där skon klämmer.

Kan du förstå ilskan?
– Rycker man ut någonting ur sitt sammanhang kan man få något att se ut som vad som helst. Jag kanske var onödigt raljant, men det är inte helt ovanligt att man är ironisk i en personlig kolumn. Har man normal läsförståelse så förstår man att uppräkningen av fakta i början av texten är ironisk. Mitt svar till fotbollsförbundet blir: läs hela texten. Det är tråkigt om någon missförstod min krönika.

Kan du ångra formuleringen med Hitler och Fritzl?
– Jag kan inte säga att jag ångrar meningen. Men däremot hade texten kunnat stå sig stark utan formuleringen. Den var onödig i sammanhanget.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.