Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet Kultur anklagas för att sprida Putins världsbild

Publicerad: 9 januari 2017, 06:42

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Aftonbladets kultursida pekas ut av Utrikespolitiska Institutet, Fredrik Reinfeldts tv-program sågas av Anna Hedenmo och Iphone firar 10 år. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetKarin Olsson

Aftonbladet Kultur anklagas för att sprida Putins världsbild
I helgen släppte Utrikespolitiska Institutets forskare och Rysslandschef Martin Kragh och Sebastian Åsberg en rapport över Rysslands strategier för opinionsbildning och desinformation i Sverige. Den visar bland annat att spridandet av falska nyheter ökar.

Rapportern analyserar också "värddjuren för spridande av Putins världsbild". Förutom höger- och vänsterextrema plattformar pekas Aftonbladet Kultur ut som den den viktigaste vänsterkanalen för det pro-Kremlska perspektivet. Exempel på detta är deras skriverier om kriget i Ukraina och folkomröstningen på Krim.

Primärt är det tre icke-namngivna skribenter på kultursidan som uppges befinna sig i Kreml-lojala sammanhang i sociala medier. Banden till Wikileaks tas också upp.

Expressens kulturchef Karin Olsson har skrivit en uppmärksammad krönika om konkurrentens inriktning:
"Inte så värst mycket av just detta är egentligen några nyheter. Det har varit svårt att undgå att Aftonbladets kultursida ofta låtit som ryska propagandister (...) Men Nordens största tidning, med Åsa Linderborg som kulturchef, har inte bekymrat sig över att man agerat som Putin-press. Jag undrar om det i dag, i dessa sorgliga Trump-tider, känns lika fräsigt radikalt att låta som en kanal för Kreml?" skriver hon.

Åsa Linderborg har ännu inte bemött påståendena.

Anna Hedenmo sågar Fredrik Reinfeldts intervjuprogram
SVT:s journalist och programledare Anna Hedenmo är skarpt kritisk till Fredrik Reinfeldts intervjuprogram "Toppmötet".
"Det är ofattbart att Fredrik Reinfeldt missar de uppenbara kritiska frågorna om Irakkriget och IS framväxt. Vill han inte? Törs han inte?" skrev hon i ett inlägg på Facebook, enligt Expressen.
Till TT utvecklar hon varför det "inte är bra för SVT" att låta den tidigare statsministern göra intervjuerna med makthavarare som Tony Blair och Condoleezza Rice.
– Jag är inte emot att programmet görs, utan hur det görs. Som erfaren intervjuare, och eftersom jag är van att intervjua just makthavare, är det frustrerande att uppleva hur många frågor om inte ställs, säger Anna Hedenmo till TT.

...Men Reinfeldt hyllas också
Aftonbladets Fredrik Virtanen har en annan åsikt om Fredrik Reinfeldts insatser.
"Att Reinfeldt nickade för ofta och enerverande sa "yes", "yes", "yes" var ett större problem än att han inte ställde tuffa frågor som måhända låtit bra men som inte skulle ha lett någonvart. En liten intervjuteknikkurs kan ordna den saken.
Reinfeldt fick intervjuer som få andra hade kunnat skaka fram. Ibland får det räcka så. Ge honom en hel säsong, SVT, det var bra tv" skriver han i en krönika.

Iphone fyller 10 år
I dag firar Apples smarta telefon 10 år på marknaden. Lanseringen markerade starten på en helt ny era, både för medier och annonsörer. Men även för Apple själva.
"Iphone har på egen hand genererat mer pengar än alla Googles och Microsofts produkter tillsammans", konstaterar Sky News i en tillbakablick.
Här kan du se när Steve Jobs presenterade den första Iphonen den 9 januari 2007.

Breitbart kritiseras för falsk artikel
Den främlingsfientliga sajten Breitbart, som tidigare leddes av Donald Trumps chefsstrateg Steve Bannon, anklagas nu för att sprida falska uppgifter om nyårsfirandet i tyska Dortmund. Politiker i landet fruktar att artikeln är en förvarning om de falska nyheter som väntas spridas under valåret, rapporterar The Guardian. Breitbart hävdade att Tysklands äldsta kyrka satts i brand av en grupp på 1 000 personer som ropade "Allahu akbar", men sajten har i själva verket gravt förvrängt och slagit ihop två artiklar.

Högtryck för nya Skam-säsongen
I fredags släpptes den tredje säsongen av tv-serien "Skam" med svensk text på SVT Play. Intresset var stort, berättar de, utan att ge några detaljerade tittarsiffror.
"Det vi kan säga är att vi har märkt av ett stort engagemang kring seriens tredje säsong. I våra sociala medier har kärleken flödat från tittare i olika åldrar", skriver SVT:s kommunikatör Martina Björnlund i ett mejl till TT (via Omni).

Linkedin plockas bort i Ryssland
Nu har både Apple Store och Google Play plockat bort Linkedin-appen från den ryska marknaden. Beslutet sker efter påtryckningar från myndigheterna. Den sociala plattformen har varit förbjuden och blockerad i Ryssland sedan en tid tillbaka, på grund av att den inte lagrar användardata lokalt i landet.
– Vi är besvikna, säger en talesperson för Linkedin till Recode.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AftonbladetKarin Olsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.