Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet Kultur om anklagelserna: ”Denna häxjakt måste upphöra”

Publicerad: 9 januari 2017, 15:59

Expressens kulturchef Karin Olsson och Martin Aagård på Aftonbladet Kultur.

Foto: Expressen/Wikimedia Commons

Aftonbladets kultursida pekas ut som spridare av Vladimir Putins världsbild. Nu ger skribenten Martin Aagård svar på tal.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetKarin OlssonMartin Aagård

Tidigare i dag rapporterade Resumé om Utrikespolitiska Institutets rapport över Rysslands strategier för opinionsbildning och desinformation i Sverige. Där pekas Aftonbladet Kultur ut som den den viktigaste vänsterkanalen för det pro-Kremlska perspektivet.
"Inte så värst mycket av just detta är egentligen några nyheter. Det har varit svårt att undgå att Aftonbladets kultursida ofta låtit som ryska propagandister (...) Men Nordens största tidning, med Åsa Linderborg som kulturchef, har inte bekymrat sig över att man agerat som Putin-press. Jag undrar om det i dag, i dessa sorgliga Trump-tider, känns lika fräsigt radikalt att låta som en kanal för Kreml?" skrev Expressens kulturchef Karin Olsson i en krönika.

Redan 2014 anklagades Aftonbladet Kultur för att vara pro-ryska i sin bevakning av konflikten i Ukraina. Då slog kulturchefen Åsa Linderborg i från sig kritiken och hävdade att de "till skillnad från Expressen tänker fortsätta ha två, tre, fyra, fem tankar i luften samtidigt".

I våras pekades Aftonbladet Kultur ut av Finlands utrikespolitiska institut som en förlängning av den pro-ryska propagandan. Och i helgen gjorde alltså den svenska motsvarigheten samma sak.

Aftonbladet Kulturs medarbetare Martin Aagård bemöter nu anklagelserna i en lång text. Han hävdar bland annat att Martin Kragh och Sebastian Åsberg på UI till stor del bygger sina anklagelser på en falsk utsago från den förre SD-medarbetaren Egor Putilov, som skrivit debattartiklar i påhittat namn. Han påvisar även en rad andra omständigheter som är felaktiga eller förvrängda.
"Utrikespolitiska institutet har satt sitt goda namn på denna smörja och den sprids glatt vidare av Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski på Twitter" skriver Martin Aagård.

Wolodarskis, Karin Olssons och andra mediechefers ifrågasättande av Aftonbladet Kulturs agenda innebär en konkret fara för deras medarbetare, hävdar Aagård.
"Flera av våra medarbetare lever med konkreta hot från den ryska regimen. De riskerar att förlora sin försörjning och i värsta fall fängslas för sina texter. Men i Sverige kämpar Utrikespolitiska institutet och DN:s chefredaktör för att undergräva deras trovärdighet (...) Vad det än beror på så måste denna häxjakt upphöra nu. Att ett institut med statlig finansiering smutskastar enskilda journalister och försöker dirigera vilka ämnen de får och inte får skriva om, det är ren och skär putinism" skriver han.

Resumé har under dagen sökt Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg utan framgång.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.