Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet Kultur sänder dokumentär som ratas av SVT

Publicerad: 20 juni 2016, 09:40

Skärmdump från Aftonbladet Kultur.

Den här veckan sänder Aftonbladet Kultur dokumentären ”Taxiklubben” av Johan Palmgren. En film SVT tackat nej till, hävdar de.
– Jag tycker att det är konstigt, säger kulturchefen Åsa Linderborg.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSVTÅsa LinderborgJan Helin

Dokumentären "Taxiklubben" är en kritisk granskning av Fågelviksgruppen som fram tills nyligen ägde bland annat Taxi Kurir och Taxi 020. I fokus står Allonia Sebhatu från Jordbro som tog strid mot sin arbetsgivare och blev av med jobbet på kuppen. Bakom filmen står Johan Palmgren, som tidigare gjort dokumentärer som Sextemplet och Bedragaren. Projektet har fått ekonomiskt stöd av bland annat SVT.

Men public service-bolaget har hastigt bestämt sig för att inte visa den, uppger Aftonbladet Kultur. Taxiklubben är ett exempel på den ängslighet som numera vilar över SVT, hävdar de.
– Det som förvånar mig med SVT:s agerande är att de tycker att filmen går för hårt åt Fågelviksgruppen. Men taxibolaget vägrar att ställa upp på intervjuer. Därför uppfattas varje granskning som ensidig. Men det ger dem i så fall rätt i sin strategi att inte svara på frågor, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Hon drar en parallell till Sveriges Radios dokumentär "Taxikungen" från i fjol som också granskade Fågelviksgruppens ägare Rolf Karlsson och bolagets kritiserade villkor till förarna.
– Jag hävdar att filmen är innanför SVT:s sändningstillstånd eftersom radiodokumentären, som är en stenhård granskning, kunde sändas, hävdar hon.

Intressant i sammanhanget är att SVT:s programdirektör med ytterst ansvar för dokumentärfilmer är Jan Helin. Det vill säga Aftonbladets tidigare publisher. Resumé har sökt honom för en kommentar kring Taxiklubben.
– Jag tror inte att han sitter med och beslutar om varje film. Men han hade aldrig stoppat den som chefredaktör på Aftonbladet. Tvärtom – han hade älskat att visa den, säger Åsa Linderborg.

Aftonbladet Kultur kommer att visa Taxiklubben veckan ut på sajten.
– Det var Johan Palmgren som frågade i fall vi ville publicera den, och det ville vi självklart. Vi har visat filmer som SVT ratat tidigare, bland annat "Godheten" av Stefan Jarl, och vi hoppas kunna visa ännu fler framöver. Det är väldigt uppskattat och jag hoppas att alla taxichaufförer som väntar på körningar kan streama den.

Resumé har även sökt Ingemar Persson som är programansvarig för dokumentärer på SVT.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.