Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Aftonbladet och Expressen kommer att tvingas kohandla”

Publicerad: 21 oktober 2015, 13:11

Anders Gerdin

Foto: Erik Esbjörnsson

Som chefredaktör för Aftonbladet var Anders Gerdin först med att publicera annonser från de utländska spelbolagen. Nu tycker han att kvällstidningarna gör rätt som går politikerna till mötes – för att kunna påverka utformningen av ett framtida licenssystem.


Ämnen i artikeln:

Ardalan ShekarabiAnders GerdinAftonbladetSchibstedExpressen

Gambellidomen är ett domstolsbeslut från 2001 där EG-domstolen friade Piergiorgio Gambelli och 137 andra personer som bedrev icke-statlig spelverksamhet. EG-domstolens beslut resulterade i att det italienska spelmonopolet skulle rivas.

När Aftonbladets Anders Gerdin och Expressens Otto Sjöberg två år senare tog beslutet att publicera annonserna för de utländska spelbolagen blev det starten på en nioårig kamp i svenska domstolar. Aftonbladet och Anders Gerdin hade kopplat in advokater som tolkade hur den så kallade Gambelli-domen skulle kunna komma att påverka den svenska marknaden.

De bedömde domen som ett prejudikat och gav honom grönt ljus att ta in annonser. Anders Gerdin ringde till Otto Sjöberg och kvällstidningarna publicerade annonser mot de utländska spelbolagen.

– Sedan började nio års helvete. Det var många domstolar och många anmälningar, säger Anders Gerdin till Resumé.

Men i slutet av 2012 kunde Anders Gerdin, Otto Sjöberg, men kanske framförallt deras efterträdare Jan Helin och Thomas Mattsson pusta ut. Då friades de förra chefredaktörerna när Högsta Domstolen fattade sitt beslut i det så kallade spelmålet. I dag har Resumé i flera artiklar redogjort för hur samtalen mellan Ardalan Shekarabi, Thomas Mattsson, Per Hultengård från TU och Schibsted Sveriges vd Raoul Grünthal.

Kvällstidningarna har gått med på att följa TU:s rekommendationer om spelannonser, och vissa annonser stoppas. I ett mejl som skickades efter fredagens möte, ett mejl som Resumé har tagit del av framgår hur Schibsteds annonschef Manne Dahlberg beordrade att native-annonserna ska inaktiveras – annars riskerade Aftonbladet tio månaders "svartlistning". Anders Gerdin är skeptisk till att regeringen kan mena allvar med den typen av påtryckningar:

– Vi har tryckfrihet i det här landet. Regeringen har ingen makt att ta till förbud. Det den politiska makten kan göra är att utesluta kvällstidningarna från förhandlingsbordet, men det tror jag inte är sannolikt, säger Anders Gerdin.

Han framhåller att han inte har någon djupare kännedom om hur samtalen mellan Ardalan Shekarabi och tidningscheferna gått till.

– Jag är inte förvånad över att spelannonserna blivit mindre aggressiva sedan mötet. Jag vet inte, men tror att de har valt en diplomatisk väg. Nu när Ardalan Shekarabi har annonserat en utredning om det här som man har tjatat om i flera år. Jag är rätt säker på att det kommer att bli ett givande och tagande här, säger Anders Gerdin och fortsätter:

– För det första har det blivit för mycket casinon och för mycket gratiserbjudanden. Väldigt aggressiv marknadsföring även från de stora aktörerna. En marknadsföring som riskerar att bygga på spelberoendet. Jag tror att Aftonbladet och Expressen kommer att samarbeta. De kommer att tvingas kohandla och tidningarna kommer att gå med på att bli mer restriktiva och vissa typer av annonser och bolag kommer att försvinna. Då får man i sin tur en möjlighet att påverka licenssystemet.

Du tror att de är lyhörda för den politiska makten?
– Om det nu är så gör de helt rätt att kohandla med regeringen. Även om det faller bort en del annonsörer så tror jag det är bra för branschen. De storas annonspengar kommer att täcka upp.

Hur tror du att det kommer att påverka spelbolagens vilja att annonsera?
– Det beror vilken aktör du pratar om. Jag tror att de största bolagen, som är rätt seriösa, kommer att gå med på de nya villkoren. Avarterna av deras marknadsföring har drivits av uppstickarnas metoder. Jag tror inte att många spelbolag kommer hoppa av efter de nya rutinerna. Det blir business as usual och kunderna kommer att anpassa sig.

Från 2004 till 2013 har Anders Gerdin räknat ut att Aftonbladet dragit en bra bit över en miljard kronor i spelannonser. För chefredaktören stod dock inte pengarna i första rummet när tidningen började publicera spelannonser.

– Det var ett jävla hyckleri från politikerna. Svenska Spel fick göra hur de ville och samtidigt fick seriösa, börsnoterade internationella spelbolag som Svenska Ap-fonder köpte aktier i sig i inte vara med. Det var så tydligt att politikerna bara jobbade för att skydda Svenska Spel. För mig var det en principfråga.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.