Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet-profilen om näthatet

Publicerad: 19 mars 2014, 13:00

Robert Laul

Foto: Aftonbladet

Aftonbladets profilerade sportjournalist Robert Laul är en erkänd nyhetsjägare, programledare och krönikör. I podcasten "Ewer" berättar han om det hårda klimatet i kommentarsfälten och i sociala medier. – Man avstår inte att skriva av rädsla för att få ett baseballträ i ansiktet, säger Robert Laul i podden.


Ämnen i artikeln:

Robert LaulAftonbladetSportbladet

Robert Laul har arbetat som reporter och krönikör på Sportbladet sedan början av 2000-talet. Han är känd för att vara en flitig nyhetsjägare med flera scoop om landslaget och den allsvenska fotbollen. Liksom många kollegor inom journalistkåren har han varit utsatt för näthat.

I podcasten "Ewer" berättar han om baksidan med att vara en profilerad sportskribent på Sveriges ledande kvällstidning.

– Det har någonstans förändrat min världsbild och jag har försökt att hitta något sätt att förhålla mig till det. I den här Twitter- och kommentarsvärlden får du väldigt mycket påhopp och i viss mån hat som utgår från något som för mig är ett främmande sätt att se på saker och ting, säger Robert Laul i podcasten.

Han kan förstå supportrars ilska över en förlust, men ser annorlunda på när kritiken i sociala medier och kommentarsfält kommer samlat.  

– Ibland känns det som att det är organiserat från vissa supportergrupper som försöker att få debatten i en viss rikting. Då handlar det inte längre om en besvikelse för att laget har förlorat. Då är det som en flock som är efter mig för att påverka i en viss rikting.

Robert Laul hävdar själv att näthatet inte har påverkat hans journalistik.

– Ska du ge dig in i ett ämne som du vet att det blir mycket liv om får man planera lite. Hade jag tänkt ha en ledig dag med familjen och koppla bort loppet kanske jag ska spara krönikan några dagar. Jag anser att man som journalist måste vara tillgänglig för att svara på de synpunkter som kommer. Man avstår inte att skriva av rädsla för att få ett baseballträ i ansiktet, men man får planera.

Aftonbladet har en policy att alla hot ska anmälas. Detta har hänt Robert Laul vid några enstaka tillfällen, men själv tonar han ner allvaret i hoten som har riktats mot honom.  

– Det har hänt några gånger att jag har fått vidarebefordra mejl, men det har aldrig blivit några konsekvenser att någon har ringt på min dörr eller något liknande. Jag har inte fått några hot på den nivån, säger han och fortsätter:

– Det finns folk som varit betydligt mer utsatta än jag har varit. Speciellt kvinnliga sportsjournalister.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.