Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet-profilen sågar TV4:s program

Publicerad: 6 maj 2015, 11:49

TV4-huset och Oisín Cantwell.

Foto: Andreas Elgstrand.

UPPDATERAD. TV4-programmet "Svenska fall för FBI" har hittills sänts i två avsnitt. I en krönika riktar Aftonbladet-skribenten Oisín Cantwell vass kritik mot programmet, som han kallar för ett publicistiskt haveri.


Ämnen i artikeln:

Oisín Cantwell

Svenska fall för FBI är en svensk dokumentärserie i åtta avsnitt, varav två redan har sänts i TV4. I programmet tar experterna Bo Åström och Mark Safarik (tidigare FBI-agent) sig an oupklarade svenska mord.

Oisín Cantwell skriver i sin krönika att de hittills har misslyckats totalt med uppgiften, men att det inte är det värsta.

"Detta är möjligen det mest oetiska program som någonsin har visats i svensk tv" anser han.  

Anledningen är att programmet mer eller mindre pekar ut människor som skyldiga, trots att de inte är dömda. I det första avsnitt säger Mark Safarik att "exsambon är mördaren", och i det andra avsnittet konfronteras en man med falska påståenden som ska få honom att erkänna brott han friats för.   

"Ett av Sveriges största medieföretag drar sig med andra ord inte från hittepå i sin iver att få fram ett erkännande" skriver Cantwell.

Mikael Ekman som är producent för programmet försvarar konfronteringen av den misstänkte gärningsmannen.
– Vi gör en granskning av en person som blivit friad. Här har vi två stycken utredare som kollat på utredningen igen med öppna ögon och de har kommit fram till att det är han. Jag gör samma bedömning som Aftonbladet själva har gjort när de låter Leif GW Persson uttala sig i tidningen och säga att personen är den skyldiga. Det är en självklarhet att vi redovisar vad vi kommit fram till, säger han och tillägger:

– Det är ju inte så att vi inte sökt kontakt tidigare. Han har haft veckor på sig att höra av sig, vilket han inte gjort. Precis som andra medier valde vi då att söka upp honom och konfrontera honom.

Oisín Cantwell vänder sig främst mot avslutningen i det andra programmet, där experten Mark Safarik säger att det finns DNA-bevis i form av spermier som ska analyseras i USA. TV4 hänvisar till att det faktiskt finns planer på att skicka dessa till laboratoriet när tekniken är säker nog för att kunna spåra dess härkomst.
– Vi säger att de kommer att skicka. Experterna säger att det kommer att hända, och det är en diskussion som pågått länge nu, men hittills har de inte vågat, säger Mikael Ekman.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Oisín Cantwell

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.