Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet publicerar omstritt Flashback-gräv

Publicerad: 9 februari 2015, 15:47

Faksimil av Aftonbladet.se.

I höstas gick Researchgruppen ut med att de hade tillgång till Flashbacks databas. Nu står det klart att Aftonbladet publicerar utvalda delar av materialet i ett stort gräv. Men publiceringen får kritik.


Ämnen i artikeln:

FlashbackAftonbladetResearchgruppenJan Helin

När det i fjol blev känt att Researchgruppen, som tidigare har hjälpt Expressen att avslöja anonyma hatare på främlingsfientliga sajter, satt på Flashbacks databas blev det stora reaktioner. En som blev upprörd var Andreas Ericson, vd och redaktionschef på den liberala tidskriften Neo.   

"Förstår ni vidden? Platsen där hundratusentals svenskar skrivit om ensamhet, psykisk sjukdom, missbruk, barnlöshet, olycka har hackats? Fan, vad ledsen jag blir. vad är det egentligen för politisk klimat vi har skapat?", skrev han på Twitter.

I dag börjar Aftonbladet publicera delar av granskningen som Researchgruppen ligger bakom. Den första historien handlar om en läkare som anonymt har gått till rasistattack mot patienter. Andreas Ericson är nu ytterst kritisk mot tidningen. I en serie tweets vänder han sig emot deras beslut att publicera.  

"Jahapp, det blev aftonbladet som valde att tråla igenom tusentals människors känsliga meddelanden i jakt på nyheter" skriver han och fortsätter:   "Och så förflyttas gränsen ännu en liten bit. (...) den första som fastnade i nätet var alltså en läkare. då vet vi höjden på folk som kvalificerar sig för skamstraffet den här gången (...) allt det där om att granska politiker kan vi alltså glömska. nu slår vi mot alla (...) ni som skrivit känsliga saker på flashback kan ju vara trygga med att aftonbladet inte publicerar, de ville bara kolla om ni var läkare".  

Aftonbladets publisher Jan Helin motiverar samarbetet och publiceringarna i en bloggtext. Han skriver bland annat:

"Vi har valt att lägga ribban högt för namn- och bildpublicering bland de hundratals personer vi granskat. Det ska vara personer med ett offentligt uppdrag, politiskt förtroendeuppdrag eller som i ett fall en jurist som är avlönad av Europaparlamentet. Ytterst handlar denna granskning om vad vi ska ha för ansvar för hur vi pratar i offentligheten".  

Flashback-granskningen får också beröm i sociala medier.

"Bra att Aftonbladet granskar Flashback – ett laglöst land" skriver Helle Klein med ett förflutet på Aftobladet – i dag chefredaktör och vd på Dagens Arbete.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.