Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet-reportrar riskerar straff för källbrott

Publicerad: 6 december 2007, 10:21

Aftonbladets publicering av patientjournaler för mannen som hotade Filippa Reinfeldt ska handläggas av JK. Det innebär att reportrarna Rickard Aschberg och Anders Johansson kan kallas att vittna och riskerar straff om de inte anger källan.


Rickard Aschberg och Anders Johansson på Aftonbladet.

Aftonbladet publicerade för två veckor sedan åtta sidor på temat ”Filippa Reinfeldt skulle mördas”. En 42-årig långvarigt psyksjuk man uppgavs vara anhållen och husrannsakan påstods vara genomförd i hans bostad.

Det mesta var fel och Säpo dementerade de flesta av Aftonbladets uppgifter. Korrekt var att mannen bett om hjälp och tvångsomhändertagits, vilket Aftonbladet styrkte med uppgifter ur hans patientjournal från S:t Görans psykiatriavdelning. Dagen därpå toppade Aftonbladet tidningen med utförliga citat ur mannens sjukjournal.

Att publicera utdrag ur sjukjournaler är mycket ovanligt, om inte den sjuke själv lämnat ut uppgifterna till journalisten. Skälet är att den som lämnar ut uppgiften riskerar att fällas för brott mot sekretesslagen.

Patientjournaler har absolut sekretess och får aldrig lämnas ut. I sekretesslagen räknas upp vilka uppgifter som inte ska lämnas ut under offentlighetsprincipen. Dit hör uppgifter inom sjukvården, med undantag för beslut om tvångsomhändertagande. Detta för att ingen ska kunna frihetsberövas i hemlighet.

– Meddelarfrihet gäller inte för innehåll i sjukjournaler, säger byråchef Gun Löfgren Cederberg hos justitiekanslern. Tryckfrihetsförordningen kallar det ”uppsåtligt åsidosättande av tystnadsplikt”. Aftonbladets källa kan dömas för tystnadspliktsbrott.

Landstinget polisanmälde i förra veckan Aftonbladets anskaffning av uppgifterna. Polisen har nu skickat anmälan till justitiekanslern, JK, som har exklusiv rätt att åtala i tryckfrihetsbrott.

– Patientsekretessen är helig för oss, säger Bill Eriksson som är kommunikationsdirektör på Stockholms läns sjukvårdsområde där den psykiatriska mottagningen på S:t Göran hör hemma.

– Vi är väldigt strikta när det gäller sekretesslagen och brukar aldrig ens kommentera frågor om våra patienter. Våra anställda får skriva på ett sekretessavtal och här misstänker vi att någon brutit mot sekretessen.

Aftonbladets informationsdirektör Olof Brundin säger:

– Du spekulerar i ett framtida scenario. Vi kommenterar vare sig pågående eller eventuella rättsliga processer under uppsegling.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.