Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet-skribent gör inslag för Russia Today

Publicerad: 16 juni 2017, 06:48

Aleksej Sachnin och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Aftonbladets kultursida anklagas återigen för att gå Putins ärenden, AI ska hjälpa Facebook mot terrorpropaganda och Gene Simmons vill patentera hårdrockstecknet. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Aftonbladet Kultur anklagas återigen för att gå Putins ärenden
I januari i år publicerade forskare vid Utrikespolitiska Institutet en rapport kring ryska regimens strategier för opinionsbildning och desinformation i Sverige. Rapporten gick hårt åt Aftonbladets Kulturs förhållande till Kreml. Nu kritiseras AB Kultur återigen för att sprida rysk propaganda. Den här gången av c-märkta Hela Hälsinglands politiska redaktör Patrik Oksanen som i en ledare tar upp fallet då skribenten Aleksej Sachnin , som beskriver sig själv som politisk flykting, i måndagens text på kultursidan kallade den ryske oppositionsledaren Navalnyj för "en rysk Trump" och skrev om ett väst i förfall. Dagen efter jobbade samma skribent för den ryska regimens kanal RT.com (tidigare Russia Today) och gjorde reportage i Sollefteå.

Inslaget som skribenten arbetar med på uppdrag av RT.com i Sollefteå ingår i en dokumentär som kanalen ska sända med anledning av hundraårsfirandet av den ryska revolutionen. Inslaget driver tesen att den svenska välfärden finns till på grund av den kommunistiska revolutionen i Ryssland. SVT har också uppmärksammat inslaget här.

"En person som AB Kultur i flera år lyft fram som rysk dissident och flykting från Putinregimen dyker upp som en av regimens hantlangare i Sverige.", skriver Oksanen i sin ledare där han också refererar till de anklagelser som riktades mot kultursidan i forskningsrapporten:

Skribenten har skrivit återkommande för AB Kultur sedan 2013. Patrik Oksanen ser hans medverkan för RT.com:s räkning som en signal att kritiken i den omtvistade forskningsrapporten från januari var relevant:

"Nu när den av AB Kultur omhuldade skribenten Sachnin öppet kliver ut som företrädare för det ryska informationskriget så kan man konstatera att omdömet om Aftonbladet Kulturs roll i det ryska informationskriget inte var överdrivet."

Han skickar också en uppmaning till Aftonbladets publisher:

"Dessutom behöver ansvarige utgivaren Sofia Olsson Olsén svara på om det är rimligt att man samtidigt kan vara skribent för tidningen och representera den ryska propagandan."

Facebook tar hjälp av AI mot terrorismen
Facebook använder artificiell intelligens och hela 150 experter på terrorism i syfte att motverka att terrorister använder det sociala nätverket för rekrytering och propaganda. Satsningarna på terroristbekämpning beskrivs i detalj i ett blogginlägg av Facebooks globala policychef Monika Bickert. Arbetet går i huvudsak ut på att analysera och identifiera olämpligt innehåll. Under de senaste året har Facebook varit under hård press från regeringar i hela världen när det gäller att ta krafttag mot terrorism på plattformen. Metoderna man använder för terrorismbekämpning tillämpas även på Whatsapp och Instagram, plattformar som Facebook äger. Det skriver Techcrunch.


Byggde upp EFN – nu får han ny roll på storbanken
Johan Lagerström, har ingått inom Handelsbankens högsta ledning under det senaste decenniet. Som informationschef har han varit med om att bygga upp bankens tv-satsning EFN. Nu får han en ny roll och ska arbeta med specialuppdrag för vd Anders Bouvin. Det framgår av ett pressmeddelande.

Spotifys reklamintäkter ökade med 50 procent
I går meddelade den Spotify har nu passerat gränsen 140 miljoner månatliga användare. Samtidigt har Spotifys annonsintäkter ökat med 50 procent. Spotifys vice vd Brian Benedik skriver i ett blogginlägg att det är Spotifys kartläggning av användarna som gjort plattformen mycket effektiv när det gäller individanpassad reklam. Det skriver AdWeek.

Twitter gör om gränssnittet
Twitter gör om designen av tjänstens gränssnitt både i dekstop- och mobilversionen. Bland annat har inställningarna hamnat på en ny plats och tjänsten har man bytt form på ikoner och bytt till ett mer modernt typsnitt. Förändringarna bygger på feedback som samlats ihop från användarna under ett års tid. Det skriver Techcrunch.

Gene Simmons vill ta patent på hårdrockstecknet
Gene Simmons är inte bara Kiss frontman, han har också ett omvittnat sinne för affärer. Nyligen hävdade han i en i en ansökan till det amerikanska patent och registeringsverket att hårdrockstecknet tillhör honom.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.