Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet slipper JK-granskning

Publicerad: 3 april 2008, 08:52

JK kommer inte att inleda någon förundersökning mot Aftonbladet för de uppmärksammade artiklarna om mordhotet mot Filippa Reinfeldt. Däremot pågår JK:s förundersökning för att se om någon begått brott mot tystnadsplikten.


Justitiekanslern, JK, fick in en anonym anmälan angående förtal gällande artiklar i Aftonbladet om mordhotet mot Filippa Reinfeldt, publicerade i november.

Så här skriver JK i sin bedömning:

”Brottet förtal får enligt 5 kap. 5 § första stycket brottsbalken inte åtalas av någon annan än målsäganden, dvs. den som har blivit utsatt för förtalet (enskilt åtal). Om målsäganden, med ett här inte aktuellt undantag, har angett brottet till åtal får dock detta åtalas av åklagare om åtal av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt (allmänt åtal). Den man som pekas ut i artiklarna har veterligen inte gjort någon åtalsanmälan med anledning härav. Med hänsyn härtill har Justitiekanslern inte anledning
att överväga om det bör inledas någon förundersökning för förtal”.

Anmälaren ville också att JK granskar om brott genom att uppgifter från den utpekade gärningsmannens patientjournal lämnades ut till pressen.

När det gäller frågan om utlämnandet av uppgifter från mannens patientjournal har JK redan startat en förundersökning efter en anmälan från Stockholms läns sjukvårdsområde rörande misstänkt brott mot tystnadsplikt.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.