Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet sparar i London

Publicerad: 27 augusti 2012, 08:03

Jan Helin.

Foto: Magnus Helander.

Aftonbladet kommer inte längre att ha någon anställd permanent stationerad i London, förutom fotbollsskribenten Peter Wennman. – Det är en naturlig utveckling. Vi behöver inte längre någon som sitter och skriver av tidningarna där, säger publishern Jan Helin till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Resumé har tidigare rapporterat att Aftonbladets London-korre Torbjörn Ek flyttar hem och går tillbaka till nöjesredaktionen.

Aftonbladet kommer inte att ersätta honom med någon annan anställd.

Jan Helin vill "använda pengarna smartare" och menar att de nya tekniska möjligheterna och smidiga resor gör att man kan ha ett annat upplägg.

–      Det är en naturlig utveckling. Vi lägger hellre pengar på reportrar som reser än på jättedyra lägenheter. Vi behöver inte längre någon som sitter i lägenheten i London och skriver av tidningarna där.  Rent krasst var det ju så det gick till förr, säger Jan Helin.

Aftonbladet jobar i stället på en stringer-lösning, en frilansare knuten till tidningen – på samma sätt som Per Bjurman som numer är kontrakterad halvtid för Aftonbladet i New York.

Sportbladets Peter Wennman blir kvar i London. Han bevakar Premier Leauge-fotbollen. Det är lättare att finansiera genom annonspengar.

Konkurrenten Expressen har en liknande London- lösning med en fotbollsskribent (just nu Daniel Kristoffersson)  och stringern Tomas Kvarnkullen.

Aftonbladets upplaga i juli föll med 14 procent och bilagorna med 25 procent.

–      Det är en utveckling som vi sett länge och därför inget oväntat. Det är som befarat, kan  man säga, säger Jan Helin som i stället ser ljuspunkter på andra håll.

Aftonbladets resultat före skatt ökade från 74 till 98 miljoner kronor under andra kvartalet 2012. Även omsättningen ökade, från 588 till 590 miljoner kronor.

– Vår online-strategi betalar sig, vi ligger långt före alla andra svenska dagstidningar i strukturomvandlingen. Det ser väldigt bra ut för oss.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.