Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet ställde Liza Marklund-artikel i en vecka

Publicerad: 19 december 2008, 11:23

Aftonbladet valde att ställa reportern Oisin Cantwells artikel om Liza Marklund-bråket i en vecka för att konsultera jurister. – Att det tar lite tid med kontroversiella historier är inget ovanligt, säger Oisin Cantwell.


Ämnen i artikeln:

Liza MarklundMonica AntonssonAftonbladet

Aftonbladets förstasida i dag.

Resumé har tidigare skrivit om hur riksmedier har stoppat tv-inslag, reportage och debatter om journalisten Monica Antonssons bok ”Mia – Sanningen om Gömda” som är en attack mot Liza Marklunds bestseller ”Gömda”.

Bland annat har TV4 stoppat ett inslag om historien. Monica Antonssons förläggare Stefan Lundström påstod då att även Aftonbladet hade ett reportage på gång om historien.
– Aftonbladet har varit på plats i Oxelösund och gjort ett antal intervjuer. Deras reportage skulle ha publicerats i fredags, men det gjorde det inte. Jag vet inte varför.

Först i dag publicerar Aftonbladet artikeln med en kommentar av chefredaktören Jan Helin om varför de väljer att publicera den. Men artikelförfattaren Oisin Cantwell skrev artikeln redan för en vecka sedan.

Varför kommer artikeln först nu?

– Att publiceringen har dröjt beror på att chefredaktören ville konsultera jurister. Helin skriver själv att det är en komplicerad historia, säger Oisin Cantwell.

Flera personer hävdar att riksmedier har tigit ihjäl historien, är det en bild du kan hålla med om?

– I Aftonbladets fall är det inte sant eftersom vi publicerar artikeln i dag. Att det tar lite tid med kontroversiella historier är inget ovanligt.

Hur har snacket gått kring historien på redaktionen?

– Jag vill inte gå in i detalj över hur diskussionen har gått. Men givetvis har det förts en diskussion om den då det är en kontroversiell historia.

Var det någonsin någon tvekan om att publicera den överhuvudtaget?

– Den frågan får du ställa till Jan Helin. Men det här är inte en okomplicerad publicering och då ville ansvarig utgivare kolla med experter och jurister innan och det anser jag att en ansvarig utgivare bör göra.

Liza Marklund har tidigare PO-anmält tre lokaltidningar för att deras rapportering varit partisk.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.