Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet startar internutredning mot våldtäktsanklagad medarbetare

Publicerad: 18 oktober 2017, 10:23

Sofia Olsson Olsén.

Foto: Andreas Elgstrand

En av Aftonbladets medarbetare har i sociala medier anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier. Nu startar tidningen en internutredning för att gå till botten med anklagelserna.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson Olsén#MeTooAftonbladet

I går gick Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén ut och bekräftade att en av tidningens medarbetare anklagas för våldtäkt av en kvinnlig medieprofil. Utpekandet sker inom ramen för initiativet #MeToo där kvinnor världen över berättar om att de också drabbats av sexuella övergrepp.

Den påstådda våldtäkten ska ha ägt rum år 2006, och polisanmäldes fem år senare. År 2012 lades förundersökningen ned för att brott inte kunde styrkas.

LÄS MER: Därför publicerar inte medierna namnen på de anklagade mediemännen

"Det är polisen som utreder, åklagarna som åtalar och domstolarna som dömer. Det är viktiga principer i en rättsstat. Lika viktiga principer som jämlikhet, jämställdhet och ett samhälle fritt från sexuella trakasserier. Det är något jag personligen kämpat för under hela mitt yrkesliv och som jag brinner för nu och i framtiden" skriver Sofia Olsson Olsén i ett blogginlägg med anledning av anklagelserna.

Sedan dess har fler anklagelser om sexuella trakasserier och övertramp riktats mot mannen från andra kvinnor i sociala medier. Aftonbladet har nu bestämt sig för att gå till botten med anklagelserna mot medarbetaren, enligt källor till Resumé.

Sofia Olsson Olsén bekräftar uppgifterna i ett sms till Resumé:
– Det är många uppgifter och anklagelser som cirkulerar just nu. Vi tar naturligtvis allt på största allvar. Vi hanterar det här som ett personalärende och utreder dessa uppgifter inom ramen för det.

Gäller det de nya uppgifterna då? Den påstådda våldtäkten kände ni ju till. Ska ni utreda den med?
– Vi tittar givetvis på helhetsbilden.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.