Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet vill livegranska främlingsfientliga sajter

Publicerad: 28 november 2012, 13:02

Åsa Linderborg

Foto: Isabelle Odesjö

Aftonbladet Kultur tar hjälp av jurist för att avgöra om det är möjligt att åtala högerextrema sajter för hets mot folkgrupp. Ambitionen är att göra en livegranskning på Aftonbladets hemsida.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetÅsa Linderborg

I en artikel i dagens Aftonbladet skriver kulturchefen Åsa Linderborg att tidningen kommer att inleda en egen granskning.

I samarbete med en jurist kommer tidningen att undersöka högerextrema sajter såsom Avpixlat, Nationell Idag, Nationell Nu och Fria Tider. Syftet är att avgöra huruvida det är möjligt att åtala sajternas upphovsmän för hets mot folkgrupp.

Resumé har talat med Åsa Linderborg som understryker att projektet är inne i ett tidigt skede och att formen för granskningen därför inte är fastställd.

Kom initiativet i ljuset av de senaste veckornas avslöjanden om Sverigedemokraterna?
– Vi har diskuterat idén sedan i våras. Vi är underbemannade med bara fyra skribenter och har många idéer som aldrig realiseras. Som journalist är jag inne på de här sajterna dagligen eftersom det är mitt jobb. Oberoende av Expressens granskning så känner jag att vi måste göra något nu, säger Åsa Linderborg till Resumé.

Var det någon specifik text som du reagerade på och föranledde ert initiativ?
– De här åsiktsbärarna är ganska motsträviga. Den gemensamma nämnaren är att de hatar islam och somalier Jag läste Carl P Herslows (Skånepartiets ledare) bok häromdagen och funderade på om man kunde göra något rent juridiskt. Jag märker att vi journalister är väldigt okunniga kring hur Tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen fungerar.

Hur vill ni göra den här granskningen?
– Vi har tagit kontakt med en jurist och sedan tar vi emot tips från våra läsare på exempel på texter som skulle kunna vara föremål för hets mot folkgrupp. Jag kan tänka mig en typ av livegranskning. Kanske inte i samma utsträckning som "Skolsläggan" eftersom vi inte har samma resurser.

Vad vill ni få ut av granskningen?
– Granskningen kommer att vara allmänbildande för oss och våra läsare eftersom vi kommer närmare lagstiftningen. Jag anser att journalister är väldigt dåligt insatta i lagstiftningen. Jag skulle vilja utröna i fall det är möjligt att fälla en helhetsbilden av en sajt för hets mot folkgrupp. I slutändan kanske vi kommer fram till att det inte går att fälla en sajt för hets mot folkgrupp. Även om jag har en förhoppning att det ska gå att åtala rasistiska sajter så är det viktigaste att vi får klarhet i svensk lagstiftning.

I fall det kommer att bli tal om en anmälan, kommer Aftonbladet eller ni som privatpersoner att stå som anmälare?
– Det vet jag inte. Det är en del i varför vi gör det här. Kan en tidning stå som anmälare i den här typen av mål? Vi utbildar oss själva genom den här granskningen.

Hur kommer granskningen att synas på Aftonbladets hemsida?
– Vi är i startgroparna och har redan fått otrolig respons från våra läsare och andra journalister. Det finns tankar på att lägga upp en tipsblogg, men då kanske det finns en risk för att Aftonbladet och Jan Helin blir föremål för åtal om hets mot folkgrupp, säger Åsa Linderborg och tillägger:

– Jag kallar mig själv för yttrandefrihetsfundamentalist och jag tycker det är väldigt bra att Sverige har en så pass öppen lagstiftning som vi har. Men det finns gränser och vi måste testa trösklarna.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetÅsa Linderborg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.