torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet visar krigets helvete: ”Vill skaka om”

Publicerad: 6 oktober 2016, 07:41

Skärmdump från Aftonbladets startsida.

Makabra bilder och berättelser från Aleppo dominerar Aftonbladets sajt i dag. Syftet är att väcka människors engagemang, enligt utrikesredaktören Martin Schori.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSyrienMartin Schori

FT

Fredrik Thambert


Under hashtagen #tittaintebort uppmärksammar Aftonbladet situationen i den svårt krigshärjade staden Aleppo och samlar in pengar till UNHCR. Detta genom bilder som i vanliga fall är för blodiga och hemska för att visa upp i det ordinarie nyhetsflödet. Tidningen är plats vid syriska gränsen, gör tv, har pratat med Aleppo-bor både i där och i Sverige och tar ett ordentligt tag för att förklara kriget.
– De här bilderna och ännu värre bilder dyker upp varje dag i vårt bildflöde. Vi visar dem inte i vanliga fall, exempelvis av pressetiska hänsyn. Men i dag väljer vi att göra det. Vi vill att människor ska titta regera och agera. Vi kände också att om vi ska göra det måste vi ta stort grepp och göra en kampanj. Att bara visa bilderna kan slå fel, säger utrikesredaktören Martin Schori.

Varför åsidosätter ni er vanliga pressetiska hänsyn?
– Vapenvilan i Syrien gav en strimma av hopp. Den havererade och bombningarna är nu värre än någonsin. Vi känner en lika stor frustration som alla andra och är förbannade.

DN gjorde en liknande grej med bilder från Syrien förra veckan. Inspirerades ni av dem?
– Många medier har gjort det. Även SVT med berättelser från 200 syrier. Det är jättebra att så många som möjligt uppmärksammar situationen. Vi har tänkt på det ett tag, och vi ville göra en stor kontext och mycket kring det.

Hur har reaktionerna från läsarna varit hittills?
– Man gör inte det här för att dra in en massa klick. Men det har varit extremt klickat. Där har vi blivit positivt överraskade. Det har varit ett väldigt stort engagemang.

Måste man gå längre i dag för att få folk att reagera?
– Det är möjligt att det har förändrats med plattformar som Youtube och Liveleaks där hemska filmer sprids. Men det är inget som vi har tagit hänsyn till. Vi vill skaka om.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev