Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladets chefredaktör berättar öppet om våldtäktsförsök i artikelserie

Publicerad: 7 juni 2016, 10:26

Sofia Olsson Olsén berättar öppet om ett våldtäktsförsök.

Foto: Axman Ola/Aftonbladet

Sofia Olsson Olsén vill att landets kvinnor ska få veta att de inte är ensamma om sina upplevelser, och inleder därför en serie artiklar med att berätta om sina egna.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénAftonbladet

"Sju timmar senare stapplar jag ut från hans hytt, med sönderrivna strumpbyxor och hans hud under mina naglar. Det är svårare att få upp en låst hyttdörr än man tror, när tårarna rinner och adrenalinet pumpar i blodet."

Det skriver Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén i en krönika, som fungerar som en stark inledning till artikelserien #inteensam som Aftonbladet publicerar i dag. Anledningen till att hon delar med sig av sin berättelse är att få andra utsatta kvinnor att förstå att de inte är ensamma. Hennes text följs av flera andra kvinnors erfarenheter om sexuella trakasserier och våldtäkter samt statistik som visar att varannan kvinna drabbas av sextrakasserier.

Texten, där Sofia Olsson Olsén skriver om sina egna upplevelser, handlar om en kväll på en färja mellan Fredriksskans och Kaskö, som slutar med sönderrivna strumpbyxor och en mans hud under fingernaglarna.

Det är en man i gula mjukisbrallor och skitig vit t-shirt som drar in henne i sin hytt. Han säger åt henne att "sluta tjafsa", håller ett fast grepp om hennes hals och reglar dörren innan han talar om att hon ska få njuta av en dildo i rosa plast som han plockar fram. Sofia Olsson Olsén lyckas dock på "något overkligt sätt" ta sig loss, knuffa ned honom på golvet och få upp låset på dörren.

Sofial Olsson Olsén, avslutningsvis:

"Att Aftonbladet sätter fokus på halva befolkningens utsatthet är viktigt. Vi måste berätta hur det är, hur unga kvinnor ständigt lever under pressen av att behöva vara på sin vakt, alltid tänka på konsekvenser, se sig över axeln – hur vi begränsar våra liv.
För du ska veta att vi är många.

Du är inte ensam."

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.