Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladets Dokument 2.0 stoppas

Publicerad: 23 november 2017, 14:45

UPPDATERAD. Tidningens publisher Sofia Olsson Olsén har stoppat publiceringen av det nya dokumentet, där redaktionen samlar berättelser om övergrepp och sexuella trakasserier. "Men det är inte stoppat för oss", menar en av initiativtagarna.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Klockan nio i förmiddags skulle Aftonbladet i samband med en presskonferens ha presenterat en ny version av 1970-talets "Dokumentet". Precis som i förlagan ämnade nya "Dokument 2.0" att samla in berättelser om sexism, övergrepp och trakasserier från redaktionens medarbetare.

Frågan har blivit än mer aktuell sedan det i spåren av #Metoo-rörelsen kommit fram grova anklagelser om sexuella trakasserier begångna av Aftonbladetmedarbetare. En konsekvens av detta är att krönikören Fredrik Virtanen har en timeout från tidningen medan en extern utredning görs.

Men presskonferensen uteblev, och dokumentet likaså. Enligt flera källor till Journalisten ska Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén ha stoppat publiceringen. Helt och hållet. Kulturchefen Åsa Lindeborg har å andra sida, precis som flera andra källor på tidningen, uppgett för Resumé att publiceringen endast har blivit uppskjuten till torsdag nästa vecka. Det för att hinna samla in fler historier.

Varför publiceringen ska ha stoppats – alternativt skjutits upp – är i dagsläget okänt. Enligt tidningen Journalisten ska dokumentets initiativtagare, Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus, ha haft ett möte om publiceringen så sent som i tisdags denna vecka. Där ska man ha konstaterat att Dokumentet 2.0 inte innehöll några graverande uppgifter samt klargjort att alla är anonymiserade.

Men dagen därpå ska Sofia Olsson Olsén trots det alltså ha stoppat publiceringen och ställt in presskonferensen.

En av initiativtagarna, Gunilla Granqvist, skriver i ett mejl till Resumé att publiceringen helt sonika har blivit uppskjuten, eftersom man behöver mer tid.

"Så här är det: Det är inte stoppat för oss. Vi behöver mer tid för att gå igenom Dokumentet 2.0. För oss i gruppen har inget förändrats, vi fortsätter vårt arbete och tänker publicera. Exakt hur den publiceringen kommer att se ut jobbar vi med nu."

Står Sofia Olsson Olsén bakom ert fortsatta arbete och publicering?

"Ja. Exakt hur vi väljer att publicera är något vi jobbar med."

Vad har ni fått för anledning till att publiceringen stoppats?

"Publiceringen är inte stoppad, bara uppskjuten. Vi känner att vi behöver mer tid med materialet."

Men efter Journalistens artikel har Sofia Olsson Olsén mejlat tidningen och Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare Lena Mellin ringt upp. I kommentarerna framgår att det finns en oenighet kring huruvida materialet över huvud taget skulle ges ut i tidningens egna kanaler.

"Jag vill framhålla att jag inte på något sätt lägger mig i initiativgruppens arbete eller hur den väljer att presentera sitt material internt och externt. Den frågan äger gruppen och bestämmer helt och hållet själva över. Det jag har att fatta beslut om är, som sagt, vad som publiceras i våra egna kanaler där jag är ansvarig utgivare", skriver Sofia Olsson Olsén

Lena Mellin menar att Sofia Olsson Olsén först dagen före den planerade presskonferensen fick reda på att ambitionen var att publicera Dokument 2.0 i Aftonbladets kanaler. Hon säger att Journalistens artikel är "fullständigt fel".

– Sofia Olsson Olsén har inte stoppat Dokumentet 2.0. De personer som har tagit fram dokumentet är förstås fria att sprida innehållet som de vill, men tanken var inte från början att dokumentet skulle publiceras i Aftonbladet. Den idén nådde Sofia Olsson Olsén först i går. Vi går nu igenom dokumentet för att se vad som går att publicera, säger Lena Mellin.

Resumé har sökt Sofia Olsson Olsén samt flera av initiativtagarna till Dokument 2.0.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.