Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladets kulturchef förföljd av högerextremt hat

Publicerad: 20 december 2012, 11:33

Åsa Linderborg

Foto: Isabelle Odesjö

Åsa Linderborg har utsatts för både hat och hot i samband med Aftonbladets granskning av högerextrema sajter. I en artikel i Aftonbladet kultur berättar kulturchefen om den senaste tidens förföljelser.


I slutet av november rapporterade Resumé om att Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg planerade en granskning av högerextrema sajter:

– Granskningen kommer att vara allmänbildande för oss och våra läsare eftersom vi kommer närmare lagstiftningen. Jag anser att journalister är väldigt dåligt insatta i lagstiftningen. Jag skulle vilja utröna i fall det är möjligt att fälla en helhetsbilden av en sajt för hets mot folkgrupp. I slutändan kanske vi kommer fram till att det inte går att fälla en sajt för hets mot folkgrupp. Även om jag har en förhoppning att det ska gå att åtala rasistiska sajter så är det viktigaste att vi får klarhet i svensk lagstiftning, sade Åsa Linderborg till Resumé då.

I en artikel i dagens Aftonbladet Kultur berättar Åsa Linderborg om den tid full av hot som följt henne efter granskningen. Först blev kulturchefen utsatt för hatbrev från högerextremister:

”Svenskarna hatar dig din feministiska kommunist jävel.”, löd ett av hatbreven som kulturchefen tar upp i kulturartikeln.
Hatbreven följdes av konkreta hot mot Åsa Linderborg och hennes familj. I breven kallas hon för "en svenskfietnlig kackerlacka" och hotas:  ”Det skulle inte förvåna mig om denna sköka snart får ett pris på sitt huvud.”

Detta redan efter att Aftonbladets granskning har pågått i två dagar. Den juridiska granskningen av sajterna: Nationell.nu, Nationell idag, Patriot.nu, Avpixlat, Nordfront, Fria tider, Realisten är tänkt att pågå i trettio dagar.

Åsa Linderborg berättar i artikeln hur hennes liv har påverkats av hoten:

"Mina chefer uppmanar mig att åka hem och packa. Jag säger till sonen att vi inte kan bo hemma på ett tag. Vi tar varsin väska och går hem till A. Jag lämnar barnet hos hans pappa och går vidare till P.

På natten drömmer jag att sonen är stympad. Han sitter i en fåtölj och jag lägger försiktigt tillbaka kroppsdelen i hopp om att den ska smälta tillbaka innan nån ser nåt. Han är tyst, bortom medvetande eller ordlöst i samförstånd."

Åsa Linderborg har fått säkerhetsfönster och larm sedan hotbilden förvärrats:

"Det går dagar när jag inte orkar prata om hoten, för jag känner mig löjlig och kanske lite dum. Jag vill inte göra mig till martyr. Det går dagar när jag behöver älta och älta min ångest över att mitt barn och jag fortfarande är separerade. Att nån vill skada oss. Att nån ska skada oss."

Hennes tankar går bland annat till syndikalisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt trapphus för cirka tio år sedan:

"Jag har kollegor som lever under samma eller mycket större hot än jag, men det är inget vi pratar med varandra om. Alla bär det inom sig. Man vill inte göra sig märkvärdig, ingen av oss är nån Salman Rushdie eller Roberto Saviano. Eller ­Politkovskaja. Kanske vill man heller inte visa sig svag eller peta i skuldkänslorna över att man utsätter sina barn för fara."

Under perioden har kulturchefen flyttat från och till hemmet. Parallellt med Aftonbladets granskning har Axpixlat rullat igång en motkampanj där man registrerar så kallade "pk-journalister"

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.