Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladets reporter om skräcktimmarna i fångenskap

Publicerad: 4 februari 2011, 09:00

Aftonbladets team – reportern Karin Östman och fotografen Krister Hansson – attackerades av en mobb och arresterades av egyptisk militär. Trots skräcktimmarna i fångenskap stannar de i Kairo och bevakar händelserna. – Det är svårt att jobba under de här förhållandena men vi kommer att stanna kvar och fortsätta vårt arbete, säger Karin Östman till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetEgyptenJan Helin

Aftonbladets reporter Karin Östman och fotografen Krister Hansson. Foto: Aftonbladet.

Karin Östman och Krister Hansson skulle skildra matkrisen i landet och var på väg till ett fattigt område utanför Kairo. De stannade för att fotografera ett par kvinnor som letade efter mat bland soporna – då hamnade de mitt i en hotfull mobb som omríngade bilen, sparkade på den, och anklagade dem för att vara israeliska agenter. Därefter kom militären och körde i väg med Östman och Hansson. Soldaten stannade vid ett fängelse.

– Han sa att om han dödade oss nu så skulle ingen hitta oss. Vi blev beordrade att inte lämna bilen. Det stod fyra personer med maskingevär runt oss, säger Karin Östman till Aftonbladet.

Efter tre timmar släpptes Karin Östman och Krister Hansson – naturligtvis omskakade.

Teamet fortsätter dock sitt journalistiska arbete på plats.

– Det har varit en väldigt våldsam dag här i Kairo (läs i går) och vi är väldigt lättade över att vi släpptes av militären så snabbt. Vi klarade oss utan skador och mår bra.

– Vi har träffat så många kollegor som misshandlats och trakasserats här i dag (onsdagen). Det är svårt att jobba under de här förhållandena men vi kommer att stanna kvar och fortsätta vårt arbete, säger Karin Östman till Resume.se.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin:

– Det är oacceptabelt att svenska journalister hindras i sitt viktiga arbete att rapportera om det som händer i Egypten.

– Vi har agerat formellt via UD och jag vädjar till våra kollegor att uppmärksamma journalisternas situation i Egypten, säger han till Expressen.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

AftonbladetEgyptenJan Helin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.