Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladets tv-kanal i fara

Publicerad: 15 oktober 2014, 07:51

Jan Scherman.

Foto: Andreas Elgstrand.

I morgon ska Aftonbladet ge besked till tv-myndigheten. Ett alternativ är att skrota sin tv-kanal i marknätet.
– Att utesluta den möjligheten vore att blunda för hur verkligheten utvecklas, säger Aftonbladets tv-chef Jan Scherman.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Scherman

Det väckte viss förvåning när Aftonbladet var en av de kanaler som i våras beviljades nytt tillstånd att sända tv i marknätet.

Dels har Aftonbladet dåliga erfarenheter från TV7 som 2007 lades ner efter ett år i marknätet och 100 miljoner kronor i förlust. Dels har ägaren Schibsted satsat hårt på webb-tv och tagit en ledarposition bland de mediehus som skiftar från papper till digital distribution.

Bakom ansökan stod TV4:s förre vd Jan Scherman som just värvats som tv-chef till Aftonbladet och uppenbarligen jobbat med frågan under sin sista tid som anställd i Bonnier AB. Som lök på laxen fick TV4 sin sändningsperiod halverad till tre år, medan Aftonbladet fick sex år.

De nya sändningstillstånden gällde från 1 april med kravet att sändningarna skulle starta senast den 1 oktober. Men Aftonbladet har inte kommit i gång.

– De skrev till oss och bad att få börja sända den 1 februari 2015, men vi sade nej, säger juristen Eva Bengtsson på Myndigheten för radio- och tv. Nu har vi begärt en förklaring senast den 17 oktober.

Aftonbladet har inte klart med villkoren för att ingå i de stora operatörernas utbud. Operatörerna är osäkra på vad minipay-kanaler i marksänd tv är värda ett år då linjärt tittande fallit med 10 procent. Och Aftonbladet befarar att annonsörerna är på väg att lämna gammel-tv.

– I vintras var det ett enkelt beslut att ha ett linjärt ben i vår omfattande webb-tv-satsning, säger Jan Scherman. Men under året har marknaden vänts upp och ner. Varken betal- eller annonsintäkterna infinner sig lika lätt som tidigare. Vi har tuffa förhandlingar med operatörerna, som säger att det är ett riskfullt äventyr.

– Vi kommer att svara myndigheten, vad kan jag inte gå in på.
Om Aftonbladet inte startar sin tv-kanal är myndighetens yttersta sanktion att dra in tillståndet.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Scherman

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.