Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

AIK:s vd angriper SvD-krönikör

Publicerad: 18 september 2012, 13:43

(UPPDATERAD) AIK Fotbolls vd Thomas Edselius går i ett öppet brev till angrepp mot SvD:s krönikör Jan Majlard som skrev att söndagens derby på Råsunda var mer ”Svarta september" än derbyfest.
– Det är både osakligt och osmakligt att jämföra derbyt med 1 600 människors död, säger Thomas Edselius.
– Det var en olycklig formulering, men jag står för det jag skriver i övrigt att inramningen är hotfull med mycket hat, säger Jan Majlard.


Ämnen i artikeln:

SvDAIK

Majlards krönika i SvD retar gallfeber på AIK så till den milda grad att klubbens vd Thomas Edselius skickat ut ett öppet brev till media.

– I  en SvD-krönika igår skrev Jan Majlard om söndagens fotbollsderby mellan  Djurgården och AIK. Under rubriken "Derbyfest? Snarare svarta  september" skrev Majlard en dyster skildring av publikinramningen kring  matchen. Svarta september var en serie militära stridigheter i Jordanien  under september 1970 där cirka 1 600 personer dödades.

AIK Fotboll anser att jämförelsen var ett rejält övertramp. Thomas Edselius är förvånad över att Majlard skriver att  det "kanske inte är så konstigt att den som ramlar  ner på tunnelbanespåret blir rånad av en medmänniska" i ett  samhällsklimat där fotbollsderbyn har samma inramning som i dag.

–  Det var inga våldsamheter inne på arenan i söndags och många andra  journalister har berättat om den fantastiska inramning som kom från  läktarna. 30 000 stockholmare var på plats och dessa ska inte behöva  tvingas in i samma fack som massmördare eller tunnelbanerånaren. Det är  inte rättvist, säger Thomas Edselius.

Jan Majlard säger att avsikten inte var att man ska göra kopplingen till Svarta september.

– Det var en olycklig formulering som jag ber om ursäkt för. Jag borde ha skrivit ”en svart septembersöndag” i stället, säger Jan Majlard och fortsätter:

– Men i övrigt står jag för det jag skrivit. Inramningen är hotfull med mycket hat.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

SvDAIK

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.