Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ajour snuvade på scoopet

Publicerad: 16 november 2011, 09:27

Nyhetsbloggen Ajour var under gårdagen först med avslöjandet att en 53-årig man utvisats till fel land. TT plockade upp nyheten, utan att källhänvisa till Ajour. – Visst är det tråkigt, men jag orkar inte bråka om det, säger Sofia Mirjamsdotter, en av Ajours medgrundare och skribenter.


Den felaktiga utvisningen avslöjades i går av Ajourskribenten Damon Rasti, och plockades upp av TT. Därifrån spreds nyheten vidare, utan hänvisning till Ajour, som publicerade nyheten först.

– Det viktigaste är att den här storyn uppmärksammas, säger skribenten Damon Rasti, som stod för avslöjandet.

Enligt honom har även DN fått tipset från den utvisades advokat, men att TT inte plockade upp nyheten från Ajour, är en besvikelse.

– Men det kommer i andra hand, säger Damon Rasti.

På TT, som kreddat DN och Expressen för nyheten, känner man inte till att Ajour publicerade nyheten först.

– Vi har ingen rutin att kolla den sajten. De mindre spelarna brukar oftast höra av sig om de har en bra nyhet. Det är olyckligt om det har blivit något fel, säger Magnus  Persson, nyhetschef intake, på TT.

Enligt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson hade redaktionen arbetat utifrån ett tips.

– Vi ska, framgår det av Expressens kvalitetspolicy, vara mycket generösa med credit och om vi citerar uppgifter eller uttalanden ska vi självklart "credda". Om man publicerar en egenproducerad journalistik ger man förstås inte credit, skriver Thomas Mattsson till Resume.se och fortsätter:

– Detta specifika fall vet jag inte mer om än att webbredaktionen uppger att vi fick ett direkttips, jag vet inte vad Ajour skrivit om samma sak och jag utgår därför ifrån att ingen här läst Ajour. Så kan det ju vara. Hade vi läst Ajour hade vi ju kunnat rewrita tidigare, men det finns så många sajter och källor att följa att jag inte kan ha någon åsikt om det.

Emanuel Videla

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.