Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åke Ortmark är död

Publicerad: 19 oktober 2018, 07:14

Åke Ortmark 2008

Foto: Wikimedia Commons/ Hannibal

Journalisten, programledaren och författaren Åke Ortmark är död. Han avled på torsdagen vid en ålder av 89 år.


Ämnen i artikeln:

journalistik

Åke Ortmark arbetade som journalist i mer än 50 år som journalist. Han gjorde sig känd för sina vassa intervjuer och var också en yrkesman som inte lät sig defieneras av sin stigande ålder. Nu rapporterar både DN och Aftonbladet att skjutjärnsjournalisten, programledaren och författaren avled på torsdagen.

En som stod Åke Ortmark nära var DN:s chefredaktör Peter Wolodarski som under några år kring millenieskiftet arbetade som researcher när Ortmark var programledare för "O som i Ortmark" i TV8. Något som var mediechefens första journalistjobb.

– Jag lärde mig otroligt mycket av honom. Åke Ortmark är en journalistisk förebild på många sätt, han var aldrig nöjd, Åke ville alltid höja ambitionsnivån, säger Wolodarski till den egna tidningen.

Åke Ortmark gjorde sig känd som en av de O:na vid sidan av Lars Orup  och Gustaf Olivecrona ingick. Deras starkaste eftermäle är att ha introducerat skjutjärnsjournalistikens hårda frågor  i svensk tv 1962.

Åke Ortmark blev senare chefredaktör för Veckans Affärer 1974–76. Han blev 1997 programledare för "O som i Ortmark i TV8". 2006 värvades han av över till Axess TV.

2005 belönades Åke Ortmark med en hederstatyett i tv-priset Kristallen i kategorin.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

journalistik

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.