Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åklagare vill åt Uppdrag gransknings källmaterial

Publicerad: 7 juni 2013, 07:55

Dokument med anteckningar som ska ha skrivits av Gulnara Karimova.

Foto: SVT.

Åklagarna i den pågående korruptionsutredningen mot Telia Sonera kräver att SVT att lämnar ut originalhandlingar från den uzbekiska diktatorsdottern Gulnora Karimova. Källan har inget problem med det – men SVT svarar nej av principiella skäl.


Ämnen i artikeln:

TeliaUppdrag GranskningSVT

SVT har i ett yttrande till tingsrätten avvisat åklagarens begäran med hänvisning till yttrande- och informationsfriheten. SVT avvaktar nu tingsrättens beslut.

– Vi har som princip att aldrig lämna ut den här typen av material. Människor ska känna stark tilltro till att vi alltid skyddar uppgiftslämnare. Därför är det olyckligt att åklagaren valt att gå den här vägen men om tingsrättens beslutar att vi måste lämna ut material så följer vi svensk lag, säger vd Eva Hamilton i ett pressmeddelande.

Uppdrag granskning har varit kontakt med källan till handlingarna som inte motsatt sig att de lämnas ut. Utlämnandet innebär inte heller någon risk för källan. Men SVT vill alltså av principiella skäl inte lämna ut källmaterialet.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

TeliaUppdrag GranskningSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.