Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åklagaren yrkar på fängelse för Trond

Publicerad: 6 november 2008, 14:03

Kammaråklagare Malin Palmgren yrkar på ett långt fängelsestraff för Trond Sefastsson för grovt mutbrott och grovt bokföringsbrott: – Straffvärdet ligger klart över miniminivån på sex månader, men i avsaknad av praxis avstår jag från yrkande om straffets längd, avslutade hon sin slutplädering.


Malin Palmgren.

I två timmar pläderade kammaråklagare Malin Palmgren för att styrka att den förre TV4-journalisten Trond Sefastsson gjort sig skyldig till grovt mutbrott. Hon sammanfattade:
– Trond Sefastsson har utnyttjat familjen NN:s (som anser sig ha betalat 400 000 för att få en granskning i TV4:s Kalla Fakta) situation. Han vet att de är desperata, det är han som tar initiativet till den otillbörliga betalningen och han hemlighåller fallet.
– Trond Sefastsson har också skadat förtroendet för den fria och självständiga journalistiken.
Sonen i familjen NN (vars far är dömd för narkotikabrott) åtalas för bestickning, men Malin Palmgren valde att nöja sig med att yrka villkorlig dom samt böter:
– NN befann sig i en utsatt situation, han tog inte initiativet till att betala och han har haft bristande insikt om otillbörligheten i gärningen. Han har också medverkat i utredningen, trots att det lett till att han åtalas.

Malin Palmgren inledde med att förklara vad rättegången mot Trond Sefastsson inte handlar om:
– Det är ingen prövning av journalistisk etik, journalisters extraknäck eller operation Domedag, där Sefastsson försökt påskina en komplott av Dick Sundevall och Olle Liljegren. Operation Domedag utspelade sig långt efter att Trond Sefastssons brott är  fullbordade.
– Kärnan i målet är enkel och handlar om tre rekvisit för mutbrott: att Sefastsson varit arbetstagare hos TV4, att det föreligger ett tjänstesamband (att Sefastsson fått uppdraget åt familjen NN för att han är journalist) och att han tagit emot otillbörlig betalning.

Hon framhöll att TV4 betraktat Sefastsson som arbetstagare och hävdat rätten till innehållet i hans dator ända upp till Högsta domstolen, han hade ett avtal om heltid med fast ersättning om 90 000 kronor i månaden, TV4 betalade för utlägg och utövade arbetsledning.
Malin Palmgren lyfte fram Sefastssons ”rollbyte” från journalist till juristkonsult under granskningen av fallet NN:
– Han har medgivit att det började som en granskning med sikte på publicering i Kalla Fakta, men att han ändrade sig efter ett halvår. Han kom alltså i kontakt med familjen NN under tjänsteutövning, han använde samma arbetsmetoder som han gjorde för TV4 och han har haft möjlighet att gynna NN. Därmed föreligger ett klart tjänstesamband.

Malin Palmgren visade sedan på journalisters särskilda ställning i rättväsendet:
– Journalister har en fördel i det grundlagsskyddade källskyddet, tystnadsplikten och efterforskningsförbudet. Rättegångsbalken kan inskränka deras vittnesplikt med hänvisning till källskyddet och beslagsförbud när det gäller källskyddat material. Det ger dem en särställning vid utredning av brott.
– Rättsordningen hyser ett starkt förtroende för journalister, vilket medför särskilt höga krav vid utredningen av mutbrott. Allmänhetens förtroende för en fri och självständig journalistik är särskilt viktigt i opinionsbildande medier som TV4. Därför bör man fråga: Om Sefastsson funnit NN oskyldig, kunde han då ha gjort ett reportage i TV4 efter att ha tagit emot 400 000 kronor med trovärdigheten i behåll?

Kammaråklagaren sköt in sig på att Trond Sefastsson hemlighållit sitt uppdrag åt familjen NN, trots att TV4 enligt dåvarande aktualitetschefen Kinna Bellander infört tydliga rutiner för att redovisa sidouppdrag:
– Han insåg att TV4 aldrig skulle godkänna uppgörelsen med NN, därför höll han det hemligt. Det fanns inga skriftliga avtal, kontantbetalningen skedde under suspekta former och utan kvitton, det saknades bokföring, Sefastsson upprättade en osann faktura och ha försökte sedan att tysta familjen NN.

Malin Palmgren tog också upp ytterligare ett fall av misstänkt mutbrott, där Trond Sefastsson ska ha begärt 150 000 för att göra ett tv-program, samt bokföringsbrott i form av avsaknad av huvudbok och grundbokföring.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.