Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Akta dig för rådgivare om du vill lyckas på nya jobbet

Publicerad: 16 september 2021, 08:31

I veckans beteendebank tittar Rodolfos beteendevetare Beate Undén på ett experiment som visar hur självförtroendet kan påverkas av att ge och få rådgivning.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Hur gör du när du ser att någon annan kämpar med en uppgift? Är du en medkännande och snäll kollega kanske du erbjuder råd. Vi tänker lätt att orsaken till att andra, eller för den delen vi själva inte lyckas, är att vi saknar kunskap eller erfarenhet. De flesta människor antar att det är mer motiverande att ta emot tips än att själv ge dem, vilket gör att vi ofta strösslar vägledning, uppmaningar och färdiga lösningar på andra människor. Men tänk om problemet inte är okunskap utan brist på självförtroende, och att vi genom att rådgiva andra gör att de känner sig mindre kompetenta? 

 

Vad säger forskningen?

Ett experiment utfördes precis efter att en ny skoltermin börjat. Forskarna använde en enkät för att samla in tonåringars råd till yngre elever. Till exempel fick de svara på ”Hur gör du för att inte prokrastinera?”, ”Vart går du om du behöver fokusera på att plugga?” och ”Vilket allmänt råd skulle du ge någon som vill lyckas bättre i skolan?” Enkäten tog bara några minuter att fylla i. Men när forskarna vid terminens slut studerade dessa tonåringars betyg hade de som fyllt i enkäten lyckats betydligt bättre än kontrollgruppen som inte givit några råd. 

I en annan studie jämförde samma forskare vilken effekt det gav att ge, respektive att få råd. Oavsett om det gällde hur man ska göra för att spara pengar, kontrollera sitt humör, gå ner i vikt eller söka jobb, så var de som fick ge någon annan sina bästa tips mer motiverade än de som tagit emot råd, till och med från experter. Anledningen till det här är förmodligen att vi känner oss lite nedvärderade när vi tar emot någon annans råd, vilket i sin tur sänker vårt självförtroende och gör att vi blir mindre motiverade och presterar sämre. Att däremot låta människor reflektera över vilka lösningar och strategier de själva redan känner till för att lyckas, kommunicerar att personen är intelligent och kapabel. Vi känner oss dessutom som hycklare om vi uttryckt våra insikter men sedan inte själva efterlever dem, vilket är orsaken till effekten på vårt beteende. Slutligen blir vi glada av att få ge råd – tonåringarna i experimentet uppgav att de aldrig tidigare hade fått dela sina insikter och bad om att få göra det igen. 

 

Och vad betyder det?

Det var inte så att de elever som knappt passerade godkänt-nivån plötsligt blev toppresterande av att få ge andra råd. Men såväl starka som svaga elever, från rikare och fattigare hem, lyckades alla bättre än vad de gjort föregående termin. Du som vill förbättra dig och se mer resultat, på jobbet, när du tränar eller kanske i dina relationer, kan alltså tjäna på att tänka mer på hur du skulle guida någon annan i samma situation. Men kanske tänker du hädanefter till innan du prackar dina visdomar på någon annan – du vill ju inte riskera att sänka deras självförtroende och motivation för att höja din egen.

Beate Undén
, beteendevetare Rodolfo

 

Källor 

Eskreis-Winkler, L., Fishbach, A., & Duckworth, A. L. (2018). Dear Abby: Should I give advice or receive it?. Psychological science, 29(11), 1797-1806.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.