Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åldersgräns på sociala medier ... Så reagerade branschen

Publicerad: 29 januari 2016, 10:04

Är vi på väg mot en åldersgräns, eller handlar det om en övertolkning?

Foto: Colourbox

I dag rappporterar SVT att Sverige är på väg att införa en åldersgräns på sociala medier. Flera branschröster har riktat kritik mot förbudet, men enligt journalisten och experten på sociala medier Emanuel Karlsten behöver det inte alls röra sig om en åldersgräns.


Ämnen i artikeln:

InstagramFacebookEmanuel KarlstenSnapchat

Inom loppet av två år ska Sverige införa en åldersgräns för sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat. Det beskedet gav konsumentminister Per Bolund (MP) till SVT i dag. Åldersgränsen kan bli så hög som 16 år. Detta när EU:s nya dataskyddsdirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning.

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, sade Bolund till SVT.

Beskedet har slagit ner som en bomd. Flera medier har spridit SVT:s nyhet och på sociala medier har flera branschpersonligheter uttryckt sin frustration över åldersgränsen.

— Deeped Strandh (@deeped) January 29, 20169 punkter varför åldersgräns för sociala medier är en idioti och en farlig lag https://t.co/ue2HPK7Pwa
— Viktor Adolfsson (@viktorado) January 29, 2016Jag tycker vi ska införa en övre åldersgräns för sociala medier.
— Jack Werner (@kwasbeb) January 29, 2016Senaste gången åldersgräns på sociala medier var uppe var det ett puckat förslag jag sågade något så in i helvete. https://t.co/KXfMl43P99
— Hanna Österberg (@HannaOsterberg) January 29, 2016Att införa åldersgräns för sociala medier kommer väl att funka sådär va: https://t.co/4CC2PGTfSv

I SVT:s Gomorron Sverige kritiserade Bonnier Tidskrifters digitala chef Frida Boisen åldersgränsen:

– Jag ser det här som en inskränkning av barns demokratiska rättigheter. Jag trodde att vi var ett land som värnade yttrandefrihet. Varför ska barn fråntas rätten att uttrycka sig i sociala medier?

I samma program uttryckte SVT-journalisten Jens von Reis en annan åsikt.

– Jag vill att det ska gå att sätta en åldersgräns, men jag tror det är i princip helt omöjligt.

Men behöver det verkligen handla om en åldergräns? Breakits krönikör, journalisten och experten på sociala medier, Emanuel Karlsten hävdar att SVT:s rapportering varit missvisande. Han har läst igenom direktivet som går ut på att barns personuppgifter ska skyddas bättre. Det innebär att varje gång en tjänst behöver använda ett barns personuppgifter så måste en förälders godkännande alltid inhämtas.  

"Det handlar alltså inte om att en förälder ska vara med varje gång ett barn vill snapchatta eller instagramma, utan om en förälder ska finnas med de få gånger som en tjänst vill förändra villkoren för personuppgifter och då behöver inhämta godkännande.", skriver Emanuel Karlsten på Breakit.


Mer om EU-direktivet går att läsa här.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.