Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Alex Schulmans angrepp mot Aftonbladet-profilen: ”Talfelsmotor”

Publicerad: 20 februari 2017, 13:24

Alex Schulman och Tobbe Ek.

Foto: Andreas Elgstrand/Peter Wixström

Aftonbladets nöjesreporter Tobbe Ek blir hårt åtgången i senaste avsnittet av Alex & Sigges podcast. "Vilken jävla nolla. Det är som en talfelsmotor som går igång" säger Alex Schulman.
– Att två medelålders heterosexuella mediemän gör den här typen av personangrepp känns inte så fräscht 2017, kontrar Tobbe Ek.


Ämnen i artikeln:

Alex och Sigges podcast

Alex Schulman och Sigge Eklund sågar Aftonbladets profilerade reporter Tobbe Ek jäms med fotknölarna i sin senaste podd. Föremålet för diskusisonen är ett inslag i Aftonbladet Morgon där reportern ger sin syn på Lisa Ajax användning av ordet "fuck" i Melodifestivalen. Podduon är eniga om att Tobbe Ek gör en överdriven och felaktig tolkning av ordets innebörd. Men Alex Schulman skjuter också in sig på sättet han talar på.
– Vilken jävla nolla. Det är som en talfelsmotor som går igång. Det här är en dialekt som det inte borde vara tillåtet att sända ut, säger han i podden.

Sigge: Var kommer han ifrån?
– Det måste vara en olycklig blandning av någon väldigt regional dialekt och talfel. Och att han verkar vara helt blåst.

I tv-inslaget vill Tobbe Ek inte uttala ordet som han menar kan översättas genom att ta "det absolut fulaste ordet för det kvinnliga könsorganet och sätta ihop det med ett av de absolut fulaste orden för att ha sex". Alex & Sigge hävdar tvärtom att svenskarna mycket väl vet att "fuck" inte är särskilt grovt i en populärkulturell kontext.
– Tänk om det är därför som vi fortfarande lever i en värld som är pryd. Att det kanske delvis är media som har velat intala oss och sig själva att det fortfarande finns gränser, för att kunna göra nyheter på det. De för oss bakom ljuset för att det ska bli en nyhet, säger Sigge Eklund.

När Resumé når Tobbe Ek har han inte hört podden. Han återkommer en stund senare när han tagit del av omdömena.
– Man får se det som smickrande att man framkallar starka känslor hos Alex och Sigge. Men att två medelålders heterosexuella mediemän gör den här typen av personangrepp känns inte så fräscht 2017. Filip och Fredrik recenserade mina insatser häromveckan, men de gjorde det betydligt bättre. Då skrattade jag så att jag grät. Det var inte heller särskilt snällt, men gjort med finess, det var inte det här, säger han.

Enligt Tobbe Ek är det inte första gången som Schulman ger sig på hans sätt att prata.
– Alex har stört sig på mig om min röst i tio år, så det är jag van vid. Han var roligast 2008 när han bloggade på Aftonbladet.

Förklaringen till varför han inte ville uttala fuck i tv-sändningen handlar om att Aftonbladet Morgon sänds i TV3. Enligt brittiska sändningsregler får man inte säga just det ordet på morgonen, hävdar han.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Alex och Sigges podcast

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.