Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Alice Bah Kuhnke sågar fjärde public service-bolag

Publicerad: 12 juni 2017, 06:33

Alice Bah Kuhnke

Foto: Andreas Elgstrand

Det blir inget fjärde public servicebolag under nuvarande regering säger kulturminister Alice Bah Kuhnke, CNN sparkar programledare efter Trump-kritik och kampanj mot tabloiderna efter brittiska valet. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceDaily MailMedieutredningenSkamAlice Bah KuhnkePresstödJournalistikThe SunUberDonald Trump

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Bah Kuhnke: Inget fjärde public service bolag
Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) intervjuades i helgen i Ekots lördagsintervju. Här frågades hon bland annat ut om mediestödet och hur medierna ska överleva. För några veckor sedan gick remisstiden för utredningen ut, och man har fått in omkring 80 svar. I Medieutredningen föreslogs också ett fjärde public service-bolag som ett medel för att värna journalistikens överlevnad, men Bah Kuhnke avfärdar förslaget.
– Jag och regeringen har inte bett om att få ytterligare ett public service-bolag. Vi kommer inte arbeta vidare med det, säger hon i intervjun.
Hon uttrycker även skepsis gentemot demokratikriteriet, att det finns en demokratisk värdegrund och att man ställer upp på principen om alla människors lika värde, som har diskuterats i ljuset av att tidningar som högerextrema Nya Tider getts presstöd.
– Jag ser det som att riskerna med ett sådant kriterium är större än vinsterna. Jag tror att det är början på ett sluttande plan och det är för mig en begränsning av yttrandefriheten som kan leda till politisk styrning och godtycke, säger Bah Kuhnke.

Skam får amerikansk version
Norska succéserien Skam ska få en ny amerikansk version med namnet Shame, det skriver DI. Serien kommer att utspelas i en stad som "de flesta amerikanska ungdomar kan relatera till" och man tittar på städer som Chicago och Seattle.

– Autenticiteten är den viktigaste förklaringen till varför "Skam" är så bra, den känslan måste vi absolut bevara, säger den svenske producenten Per Blankens som är ansvarig för projektet till tidningen.

Inspelningsstart är planerad att börja redan efter sommaren och pågå fram till jul.

Kampanj mot tabloiderna efter brittiska valet
Enligt sann brittisk tabloidtradition drev både The Sun och Daily Mail hård kampanjjournalistik inför parlamentsvalet förra torsdagen. Men valet blev inte riktigt den stensäkra Tories-seger som de hade räknat med. Över hela landet har människor tävlat om att köpa så många lösnummer av The Sun som möjligt och sedan lägga ut en bild på sociala medier om vad de gör med tidningarna. I flödena under hashtagen #eclipsethesun ses folk bland annat elda upp köpta tidningar eller gå och slänga dem vid återvinningsstationer. Även bilder där Daily Mail-tidningar bränns på bål cirkulerar på nätet. Under valrörelsen publicerade bland annat den omdiskuterade tidningen ett långt reportage om Labour-ledaren Jeremy Corbyns "stöd till jihadistisk terror". Det rapporterar The Guardian.

Programledare sparkas av CNN efter kritik mot Donald Trump
En vecka efter att komikern Kathy Griffin fick sparken efter att ha lagt upp en bild i sociala medier poserandes med vad som skulle föreställa Donald Trumps avhuggna huvud sparkar CNN ännu en profil. Programledaren Reza Aslan kallade presidenten "en skithög" på Twitter efter Donald Trumps inlägg på Twitter om att terrorattentatet i London visar att hans omstridda inreseförbud är nödvändigt. Nu blir det ingen andra säsong av religionshistorikerns program "Believer", skriver The Hollywood reporter.

Uber styrelse diskuterar vd:ns framtid
Ett av världens största startupbolag Uber har det senaste halvåret gått igenom flera skandaler i spalterna, bland annat sexuella trakasserier, vd:n Travis Kalanick har kritiserats för att ha hamnat i bråk med en av sina Uber-chaufförer, att Uber har en dålig arbetsmiljö med bland annat mobbning. Under söndagen ska styrelsen för Uber ha träffats för att diskutera om Travis Kalanick ska ta en paus från arbetet som vd, enligt uppgifter till Wall Street Journal.

Och snart kan Uber tvningas dela med sig kunddata
Den egyptiska regeringen ska ha bett Uber om att få tillgång till taxitjänstens spårningssystem Heaven, ett verktyg som gör det möjligt att spåra personer som använder tjänsten, enligt uppgifter till New York Times. Uber ska ha sagt nej. Nu är ett nytt lagförslag på gång, som tvingar tjänster som Uber att dela med sig av sina verktyg till "relevanta" myndigheter och regeringsorgan.

Apple börjar ge poddare statistik
Podcast-skapare som använder Apples podcast-app kommer snart fatt kunna få detaljerad information kring lyssnarmönster. Tidigare har Apple knappt gett någon information alls,trots att iTunes är den mest använda för poddlyssnande. Bland annat kommer poddarna få information om vilka tider som användarna lyssnar på olika avsnitt, vilka delar av avsnitten de lyssnar på samt vilka de hoppar över eller om något till och med får dem att sluta lyssna helt. Statistiken kommer bland annat vara användbar gentemot annonsörer, skriver Recode.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev