Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Alla public service-uppdrag uppfylldes inte 2013

Publicerad: 10 juni 2014, 09:44

SVT, SR och UR uppfyller på det stora hela de ställda public service-kraven, men det finns områden som kan förbättras. Det har Granskningsnämnden slagit fast i den årliga bedömningen av public servicebolagens redovisningar till Kulturdepartementet.


Ämnen i artikeln:

SVTSveriges RadioUtbildningsradionGranskningsnämnden

Varje år ska SR, SVT och UR redovisa hur public serviceuppdraget har fullgjorts. Redovisningarna gäller samtliga verksamhets- och programområden och Granskningsnämndens uppgift är att utifrån redovisningarna bedöma om bolagen har uppfyllt sina uppdrag.

Vid en sammantagen bedömning anser nämnden att SR, SVT och UR huvudsakligen har uppfyllt sina public serviceuppdrag under år 2013. Inom vissa områden har nämnden emellertid funnit att villkoren inte är uppfyllda.

Till exempel har SVT inte uppfyllt målen på utbud av nyheter samt kulturella och konstnärliga upplevelser för ungdomar. SVT har inte heller nått målet att texta alla program på svenska och att den andel av allmänproduktionen i rikssändningarna som produceras utanför Stockholm ska uppgå till minst 55 procent.

SR, UR och SVT får alla anmärkning för att inte ha uppfyllt kravet på utbud till barn och unga som tillhör språkgruppen romani chib.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.