Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aller Media räknar med att få tillbaka pengarna – från staten

Publicerad: 7 januari 2016, 13:18

Efter Sörmlands Grafiskas konkurs är det många medieägare som väntar på pengar. Aller Media tolkar Högsta Förvaltningsrättens dom som att de kommer att få tillbaka sina 17,6 miljoner kronor. Men det kan komma att bli en långdragen process.


Ämnen i artikeln:

Sörmlands GrafiskaTryckerimomsenAller Media

Högsta Domstolens besked strax före jul besked slog fast att tryckerierna är skyldiga att återbetala förlagen för den sänkta momssatsen under åren 2004-2007. Det blev dödsstöten för Sörmlands Grafiska. I augusti i fjol flyttade tryckeriet över sin produktion till det nybildade bolaget Sörmlands Printing. Enligt uppgifter ska detta varit ett sätt för ledningen att försöka komma undan kraven från flera kunder på miljonbelopp. I tisdags stod det klart att Sörmlands Printing, med skulder på drygt 70 miljoner kronor, hade lämnat in sin konkursansökan.

Aller Medias senior business advisor Jerry Hed är den på förlaget som har skött tryckerimomsmålet från början. Aller Media är de största fordringsägarna och har stämt Sörmlands Grafiska på sammanlagt 17,6 miljoner kronor.

– Vi kommer gå vidare för att få tillbaka våra pengar. Vi kommer att gå vidare till konkursboet för att försöka få vår fordran från dem. Men som vi tolkar Högsta Förvaltningsrättens dom ska staten gå in och kompensera fordringsägarna vid en konkurs. Det är så domen ser ut.

Hade ni haft med Sörmlands Grafiskas konkurs i beräkningarna?
– Det är ett av scenarierna vi har jobbat efter. Eftersom deras sammanlagda stämningar gav ett så pass stort belopp som 70 miljoner såg vi det som möjligt att de skulle gå i konkurs.

Hur viktiga är dessa 17,6 miljoner för er?
– Det är mycket pengar och kommer att påverka oss finansiellt. Samtidigt inte ett belopp som vi står och faller med. Nu räknar vi med att få tillbaka pengarna. Jag ser inget som talar för att vi inte kommer få tillbaka beloppet.

– Andra mindre förlag kan nu komma att få det betydligt jobbigare. De riskerar att hamna i en svår sits i väntan på att få tillbaka pengar från staten.

Räknar ni med att få tillbaka hela beloppet?
– Hela summan. Det finns ingen annan rimlig tolkning.

Genom hela processen är det advokatbyrån Westermark Anjou som varit Aller Medias ombud. Jerry Hed räknar med att vägen till att få tillbaka miljonerna kan bli lång.

– Konkursförvaltningen i ett så pass stort bolag som Sörmlands Grafiska kan komma att dra ut på tiden. I tryckerimomsmålet är fordringarna komplicerade eftersom det handlar om många instanser. Konkursen blir besvärlig för oss eftersom många av oss hade väntat att få tillbaka pengarna från tryckeriet. Det har redan varit en lång process i olika domstolar, som nu blir ännu längre.

FAKTA/Tryckerimomsen
En EU-dom 2010 slog fast att den grafiska branschen ska betala 6 procents moms på allt utom reklamtryck. Momsen gäller retroaktivt, vilket gör att tryckerier kan begära tillbaka skillnaden mellan 25 procents moms och 6 procents moms för åren 2004-2007. Domen har lett till att Skatteverket har riktat krav på tryckeriernas kunder om att betala mellanskillnaden. De som köpt tryckertjänsterna har i många fall efterbeskattas med motsvarande belopp. HD:s dom innebär att de kan återkräva tryckerierna på pengarna. Totalt rör det sig om cirka 3,3 miljarder kronor.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.