Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aller Medias vinst faller

Publicerad: 18 januari 2018, 13:31

Bodil Ericsson Torp.

Foto: Pressbild

Aller Media testar under våren att börja ta betalt på nätet. Vd Bodil Ericsson Torp har rensat gamla skulder och investerat tungt i it. Koncernen gjorde ett rörelseresultat på 72 miljoner, en minskning på 40 miljoner. Gamla medarbetare har lämnat och nya rekryterats.


Ämnen i artikeln:

Bodil Ericsson TorpTidskrifterAller MediaOTWMake Your Mark

Aller Media AB omsatte 1 369 miljoner kronor under räkenskapsåret som avslutades den 1 oktober. Det är 40 miljoner mindre än föregående år, delvis till följd av fallande lösnummerförsäljning. I gengäld gick OTW, köpt från Stampen för 120 miljoner 2016, lysande och bidrog med 20 miljoner i vinst. Bra gick också contentbolaget Make Your Mark som bidrog med 5 miljoner i vinst.

Under året har Bodil Ericsson Torp slimmat koncernen, fusionerat in FAB Media, gamla Frida Förlag, sålt bort print och utvecklat it-plattformar. Efter den förra ledningens dyra Fridaaffär, som kostat Aller omkring 300 miljoner kronor, har nu värdet skrivits bort helt.

Resultatet på 72 miljoner dras ner av omkring 50 miljoner i strukturkostnader och ungefär lika mycket i av- och nedskrivningar. Danska Aller tar 26 miljoner i royalty för titlarna och minst lika mycket i "management fee". Å andra sidan gjorde Aller en reavinst på 76 miljoner vid försäljningen av fastigheten i Helsingborg, sedan den skånska delen koncentrerats till Malmö och huvudkontoret flyttat till Stockholm.
– Ja, nu har vi rensat ut gamla synder och betalat av gamla lån, säger Bodil Ericsson Torp. Vi har återinvesterat i ny kompetens med ägarnas goda minne och det är jättekul.

Hittills har Aller Media bjudit på allt material på nätet, men ska under senvåren börja testa att ta betalt av nätläsare.
– Nu har vi lagt grunden för att börja ta betalt av digitala konsumenter. Traditionella tidskrifter måste börja ta betalt på nätet, utan digitala konsumentintäkter överlever vi inte på sikt.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.