Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Allt fler influencers fälls för smygreklam

Publicerad: 18 december 2017, 06:50

Isabella Löwengrip och Amanda Schulman är några av de som fällts under året.

Antalet fällningar i RON ökar kraftigt, Facebook varnar för passivt scrollande och Youtube testar dubbla annonser. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

MusikhjälpenFacebookYoutubeNetflixGoogle

Allt fler influencers fälls för smygreklam
Under 2017 har Reklamombudsmannens Opinionsnämnd fällt 16 influencers vid 22 olika tillfällen för smygreklam. Det visar en sammansställning som DI Digital har gjort. År 2015 var det bara två influencers som fälldes och i fjol låg siffran på nio – med andra ord är ökningen stor.
– Det är ett jättestort problem och något som vi har jobbat med i över två år. Det skapar brist på förtroende hos publiken och allmänheten. Har influencers inget förtroende så har de ingen business alls, säger Linda Hörnfeldt, vd för Influencers of Sweden, till DI Digital.

Youtube testar dubbla annonser
Snart kan du få se dubbla pre-rolls innan klippet drar igång. Breakit rapporterar att Youtube just nu testar att köra två reklamfilmer på rad.
"Vi experimenterar genomgående med såväl funktion som utseende på YouTube för att förbättra upplevelsen för användare, kreatörer och annonsörer. I detta fall håller vi för närvarande på att testa multipla annonser - dvs. två annonser i taget. Experimentet omfattar endast en väldigt liten del av vår trafik på sidan", skriver Google Sveriges presstalesperson Farshad Shadloo, i ett mejl till Breakit.

Facebook varnar: passivt scrollande är skadligt...
Vår konsumtion av sociala medier skjuter i höjden, vilket många har höjt ett varningens finger för. Nu går något oväntat Facebook själva ut och medger att passiv konsumtion av flödet kan vara dåligt för psyket.
"Generellt sett, när människor lägger ned mycket tid på att konsumera information passivt – att läsa om men inte interagera med människor – så mår de dåligt efteråt" skriver Facebook i ett blogginlägg.
De hävdar att människor som är mer aktiva i sina interaktioner med vänner på Facebook mår bättre. Kritiker hävdar att inlägget ska ses i ljuset av Facebooks intresse av att öka användarnas engagemang på plattformen.

...Facebooks test drabbar nyhetssajter mer än fake news-sidor
Facebook genomför ett test i sex länder med en så kallad "explore feed" där sidors poster hamnar i ett separat flöde. Det har lett till ett dramatiskt räckviddstapp för medier. Filip Struhárik, redaktör på slovakiska Denník N, bloggar om vilka effekter testet har fått för dem. En slutsats är att Facebooks test har drabbat etablerade medier mer än fake news-sidor.

Google börjar dölja nyheter med dolt ursprung
Nu ska Google slå ner på artiklar som antingen döljer vilket geografiskt ursprung de har, eller som riktar sig till användare i andra länder under vilseledande flagg. Förändringen görs för att stävja fejkade nyheter som produceras i andra länder, exempelvis Ryssland och Makedonien.
"Vi vill säkerställa att folk förstår och kan se varifrån deras online-nyheter kommer och att sajterna är transparenta med sitt urpsrung" skriver en talesperson för Google i ett meddelande till Bloomberg News.

Rekord: Musikhjälpen drog in över 74 miljoner
Musikhjälpen, som sändes hela förra veckan i SVT och SR, slog nytt rekord i insamlade medel. Programmet drog in över 74 miljoner kronor, vilket är 25 miljoner kronor mer än förra året. Temat för året var "Barn är inte till salu" och pengarna går till att motverka barnsexhandel.

Netflix gör serie om Watergate – med Clooney
Watergate-skandalen betraktas som en av de största politiska skandalerna i USA. Nu ska Netflix dramatisera den i en serie där George Clooney kommer att fungera som exekutiv producent och regissör, skriver Deadline. Watergate ledde till att Richard Nixon hotades av riksrätt, men valde att avgå som president år 1974.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.